Persoanele supraponderale sunt mai puţin dorite ca angajaţi, deoarece angajatorii tind să le perceapă ca fiind mai puţin productive şi mai puţin harnice, arată un studiu realizat de profesionişti din domeniul resurselor umane.

Peste jumătate dintre cei chestionaţi au recunoscut că au tendinţa de a considera obezitatea o caracteristică nedorită şi de a o folosi ca indicator al personalităţii şi al eticii la locul de muncă.

Într-un studiu publicat luna trecută, cercetătorii americani  de la Virginia Tech şi University at Buffalo  evaluaseră de cât timp au nevoie persoanele cu diferite greutăţi corporale pentru a îndeplini anumite sarcini şi au constatat că persoanele obeze sunt, în general, puţin productive  şi mai predispuse la vătămări.

În acest nou studiu, realizat în cadrul unei firme de avocatură, specialiştii au analizat sterotipurile negative legate de obezi, în cursul procesului de recrutare.

Rezultatele arată că, atunci când sunt puşi în faţa a doi candidaţi cu calităţi identice, singura deoseobire constând în faptul că unul dintre ei este obez, peste jumătate dintre angajatorii intervievaţi au spus că preferă să angajeze candidatul „normal”.

Mai mult de o treime dintre respondenţi au recunoscut că le e greu să fie imparţiali faţă de candidaţii obezi.

Iar 56% dintre cei chestionaţi au spus că obezitatea este, din punct lor de vedere, un indicator de încredere care arată ce fel de caracter are candidatul şi a-i prevedea performanţele la locul de muncă.

Din nefericire, rezultatele sugerează că aptitudinile reale ale candidaţilor sunt neglijate din cauza stereotipurile negative; procesul de recrutare al forţei de muncă este părtinitor în ceea ce priveşte candidaţii obezi, iar aceste lucruri spune Neill Thomas, partener în cadrul firmei de avocatură, ar putea împiedica angajarea celor mai buni oameni.

Aceste descoperiri sugerează că oamenii continuă să îi considere pe obezi drept singurii responsabili de problema lor, indiferent dacă există sau nu o problemă medicală la mijloc, şi alimentează controversa legată de întrebarea dacă obezitatea trebuie sau nu considerată o boală/dizabilitate, sau nu.

Sursa: Mail Online

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro