Norme Coca 2023 - 2024

Exercitiile pot sa preîntâmpine aparitia unor complicatii în timpul nasterii

 

Domeniu destul de nou introdus în medicina româneasca, kinetoterapia îmbina tratamentul naturist cu stiinta exacta. Cunoscuta drept terapia prin miscare, kinetoterapia este o stiinta care se ocupa cu studiul miscarii organismelor vii si al structurilor care participa la aceste miscari. Kinetologia medicala sau kinetoterapia studiaza mecanismele neuromusculare si articulare care asigura omului activitatile motrice normale.

 

Kinetoterapia face parte din medicina fizica – specialitatea terapeutica ce utilizeaza ca metode de tratament miscarea, caldura, curentul electric, climatul, masajul si apa. Kinetoterapia este cea mai noua componenta a medicinii fizice si reprezinta metodologia activa de baza pentru consolidarea sau refacerea functiilor unor parti ale corpului uman afectate de boala sau de traumatisme.

 

Pentru fortificarea organismului, kinetoterapia vine în ajutorul celor interesati de un program complex de exerciti fizice. Exercitiile se pot practica atât în cabinete specializate, cât si la domiciliu. Orice program va cuprinde o evaluare, o recomandare de la medicul specialist. Periodic se realizeaza evaluarea pacientilor. Persoanele clinic sanatoase sunt evaluate la intervale de una sau doua luni, iar cele cu afectiuni majore chiar si la doua-trei saptamâni. În ciuda efectului pozitiv asupra organismului uman, nu trebuie exagerat prin epuizare fizica.

 

 

Revigorare si întretinere

 

Exercitiile practicate în cabinetul de kinetoterapie ajuta la pastrarea tinutei corecte, revigorarea si întretinerea organismului. De asemenea, gimnastica ajuta la combaterea obezitatii sau altor afectiuni, de diferite tipuri. Una dintre cele mai importante ramuri ale kinetoterapiei este gimnastica gravidei. „Fiecare femeie care stie ca va deveni mamica îsi doreste sa fie sanatoasa, atât ea, cât si copilul pe care îl va avea. Exercitiile fizice bine execu-tate au o influenta favorabila, contribuind la o dezvoltare normala a fatului. De asemenea, kinetoterapia poate sa preîntâmpine aparitia unor complicatii în timpul nasterii“, arata Adriana-Adela Dregan, kinetoterapeut.

 

Exercitii pentru musculatura abdominala

 

Exercitiile fizice se fragmenteaza în functie de perioada de evolutie a sarcinii si chiar de boli asociate. În primele trei luni ale sarcinii, kinetoterapeutul va stabili un program de exercitii speciale, în restul lunilor vor fi exercitii normale. Gimnastica se practica dimineata, pentru înviorare, sau în timpul zilei pentru întretinere. O sedinta poate dura între 15 si 30 minute. „Deoarece este o perioada delicata în viata unei femei, iar corpul uman sufera foarte multe modificari, este recomandat sa se faca multe exercitii, care sa actioneze asupra musculaturii abdominale, a muschilor dorsali. În acest timp se va activa si circulatia sângelui“, precizeaza specialistul.

 

Fara sporturi dure

 

Indicatiile kinetoterapeutice pe toata durata sarcinii vizeaza efectuarea exercitiilor din pozitia culcat, sezând sau în genunchi, plimbari multe în aer liber si gimnastica pentru combaterea constipatiei. „Este important sa se evite sporturile dure, de contact, dar si cele extreme, precum sariturile, alergarile, transportul de greutati, trasee pe teren accidentat, montan“, mai adauga Adriana-Adela Dregan.

 

Recuperare dupa nastere

 

În saptamânile 12-14, exercitiile vor contribui foarte mult la cresterea tonusului muscular în general. Viitoarea mamica trebuie sa învete împartirea respiratiei, abdominala si toracica. În plus, este nevoie de efectuarea de exercitii pentru cresterea mobilitatii articulare a coloanei, mai ales ca odata cu cresterea fatului se modifica si bazinul. Dupa saptamânile 14-16, este necesara o întarire a organismului pe muscu-latura abdominala, dorsala si a membrelor inferioare. Gimnastica kinetoterapeutica este menita si sa ajute la cresterea elasticitatii centurii abdominale si combaterea varicelor. În ultima parte a sarcinii se scade volumul exercitiilor si creste volumul pauzelor de odihna. Apoi, dupa intrarea în cea de-a noua luna de sarcina, singurele exercitii recomandate de medicul specialist sunt cele de respiratie si cele speciale. Odata cu cresterea volumului abdominal si miscarile se limiteaza destul de mult. Dupa nastere, lauza poate relua exercitiile fizice la recomandarea medicului specialist, pentru refacerea completa a organismului. Se va începe reîntarirea musculaturii abdominale si a perineului. Initial, sunt recomandate exercitii usoare si simple pentru a nu scadea secretia laptelui.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro