Vezi VIDEO
Posibilitatea de a deveni donator de organe va ramane o optiune pe care asiguratii din sistemul de sanatate vor alege daca si-o vor exprima sau nu. Daca initial se discuta despre obligativitatea introducerii acceptului sau a refuzului de a dona organe pe cardurile nationale de sanatate, in final s-a decis ca aceasta alegere sa ii revina pacientului. Toate cardurile de sanatate vor contine datele de identificare ale asiguratului si ale medicului de familie, insa restul informatiilor vor fi introduse optional de catre doctori, in functie de dorinta pacientului.

Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite incepand de la finalul acestei luni, urmand ca de anul viitor sa fie utilizate pentru accesul la orice tip de servicii medicale. In prima faza, cardurile vor contine doar datele de identificare ale asiguratilor, iar mai apoi, pe cardul fiecarui pacient vor fi introduse datele de identificare ale medicului sau de familie.

“In legatura cu ce vom gasi pe cardurile de sanatate, in principal gasim nume si prenume, data nasterii si cod numeric personal. Deci astea sunt trei date care sunt inscriptionate in momentul de fata. Deasemenea, mai gasim datele de identificare ale medicului de familie pentru pacientul respectiv: numar de telefon, nume si prenume, codul medicului de familie si al posesorului cardului”, a precizat presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, Viorel Deghid.

La alegerea fiecarui asigurat, cardul national de sanatate va mai putea contine si alte informatii importante cu privire la istoricul medical al pacientului, dar si date utile in cazul unei urgente medicale. Acordul pentru donarea de organe va fi trecut pe cardul national de sanatate de catre medicul de familie in cazul celor care vor acest lucru, dupa o declaratie in scris facuta la notar.

„In intelegerea scrisa realizata intre medic si asiguratul respectiv, pe cardul de sanatate mai pot fi trecute si alte date si noi chiar recomandam sa fie trecute si alte date si, in principal, ne gandim la grupa sanguina pentru asiguratul respectiv, ne gandim la Rh-ul posesorului de card, el poate sa introduca cu acord scris consimtamantul pentru donarea de organe, cel mult 10 diagnostice medicale cu risc vital si maximum 20 de diagnostice medicale care vizeaza boli cronice”, a mai aratat Viorel Deghid.

Primele carduri de sanatate ar urma sa ajunga in judetul Maramures in data de 23 septembrie, iar mai apoi vor fi distribuite in teritoriu de catre factorii postali. Cardul national de sanatate va mai contine si un certificat digital emis de Ministerul de Interne, cu ajutorul caruia se va putea accesa acest card.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro