Norme Coca 2023 - 2024

Modul deficitar în care își desfășoară activitatea unii medici de familie, la zeci de kilometri de reședința de județ, este rezultatul unei politici haotice derulată de Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică și Casa de Asigurări de Sănătate în ceea ce privește fixarea medicilor în anumite zone din județ, spune președintele Patronatului medicilor de familie din Buzău, medicul Angela Mazdrag. „Județul Buzău nu este unul foarte deficitar în medici, dacă ne raportăm la populația reală. Însă, sunt foarte mulți colegi ne-ai noștri care au tendința să-și formeze cabinete în zone care nu au necesar de medici și, pentru că nu reușesc să-și colecteze pacienți încât să-și facă o listă ­co­respunzătoare ca să poată contracta, apelează la zone din județ unde pot să-și găsească pacienți pe care să și-i înscrie pe liste“

, spune Angela Mazdrag. Mai grav este că, spune președinta Patronatului medicilor de familie din Buzău, în județ „se fac și se desfac liste de pacienți cu ajutorul primarilor de comună“. Medicul a dat ca exemplu situația unui coleg de la Buda unde, un medic venit din străinătate își fixează un cabinet la Râmnicu Sărat, apoi merge în comuna în cauză și preia din lista medicului un sat întreg. Asta, „deși există o hotărâre a Colegiului Național, care spune în ce condiții poți să înființezi un punct de lucru, în urban sau în rural, Colegiul Județean al Medicilor nu respectă această decizie. S-a luat legătura cu președintele Colegiului național de către mine, de către președinta Federației, de către președinta Societății Naționale de Medicină de Familie, am explicat situația, că acea decizie este în vigoare și trebuie respectată în integritatea ei.

Doctori favorizați de Colegiu, DSP și Casa de Asigurări

„Au venit cu precizarea că patronatul să se adreseze contenciosului pentru a cere anularea deciziilor prin care au fost deschise aceste puncte de lucru, dar nu este treaba noastră să facem asta. Este treaba Colegiului Județean să respecte aceste reguli. Dacă acei colegi pe care Colegiul, DSP și Casa de Asigurări i-au favorizat să-și deschidă puncte de lucru și cabinete în locuri care sunt complet aiuritoare, nu este vina noastră și nu înțelegem ca pe obrazul medicinei de familie din Buzău să apară o pată și o palmă datorită acestui fapt“, a mai spus președinta Patronatului medi­cilor de familie din Buzău. Medicul Angela Mazdrag a precizat că se va cere punctul de vedere al Casei de Asigurări de Sănătate la o viitoare întâlnire care va fi în prezența reprezentanților Federației și a Societății Naționale de medicină de familie.

În ediția anterioară a ziarului, relatam situația de la Pănătău, unde fostul medic de familie nu a mai dat cu lunile, pentru că era prea dificil să ajungă aproape în fiecare zi la peste 60 de kilometri distanță de cel de-al doilea cabinet deschis la Potoceni, dar și de municipiul reședință de județ unde asigură gărzi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău.

Ce spune Colegiul Național al Medicilor

Potrivit Deciziei nr. 8 din 3 octombrie 2013 al Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România privind emiterea avizelor pentru înființarea punctelor secundare de lucru în specialitatea medicină de familie, avizul pentru înființarea punctelor secundare de lucru în specialitatea medicină de familie în alte localități decât în localitatea unde funcționează sediul principal se emite de către colegiile teritoriale, dacă solicitantul face dovada că poate asigura, personal sau prin angajații proprii, un program de minimum 35 de ore pe săptămână la punctul de lucru și este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

a) în localitatea unde se dorește înființarea punctului secundar de lucru nu mai funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie;

b) numărul populației pe fiecare cabinet medical în specialitatea medicină de familie existent în localitatea respectivă este mai mare de 2.500 de locuitori cu domiciliul stabil în localitatea respectivă, dacă mai există un alt cabinet ­me­dical.

Dovada posibilității asigu­rării unui program de cel puțin 35 de ore pe săptămână se face, după caz, cu copia contractului de muncă al angaja­tului, respectiv angajaților care nu se află în raporturi contractuale cu Casa județeană de Asigurări de Sănă­tate sau se asigură personal, cu angajamentul medicului titular că va asigura 35 de ore pe săptămână.

În situația în care distanța dintre sediul principal și punctul secundar de lucru este mai mare de 15 km, serviciile se vor asigura cu medic angajat.

La data intrării în vigoare a acestei decizii s-a abrogat decizia Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România nr. 17/2010 privind emiterea avizelor pentru înființarea punctelor secundare de lucru în specialitatea medicină de familie care preciza că avizul pentru înființarea punctelor secundare de lucru în specialitatea medicină de familie, în alte localități decât în localitatea unde funcționează sediul principal, se emite de către colegiile ­te­ritoriale dacă solicitantul face dovada că poate asigura, ­pe­rsonal sau prin angajații proprii, un program de minimum 35 de ore pe săptămână la punctul de lucru.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro