Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante şi pe viitor, informează Fundaţia Română a Inimii.
Potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate din lume, iar situaţia va rămâne la fel şi în următorii 20 de ani, România rămânând una din ţările cu risc crescut.
Practic, la nivelul Uniunii Europene, bolile cardiovasculare ucid aproximativ două milioane de cetăţeni anual (cât o Slovenie întreagă!), mai mult decât toate formele de cancer la un loc, a susţinut Fausto Pinto, preşedintelui Societăţii Europene de Cardiologie.
Printre factorii care contribuie la această situaţie sunt hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul şi sedentarismul.
Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie este cauzată de modul nostru de viaţă. Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", a declarat Prof. Dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
În România, principala cauză de mortalitate cardiovasculară este Sindromul coronarian acut (SCA), care afectează circa 59.000 de oameni pe an, 1 din 6 pacienţi decedând la un an de la diagnostic.
Chiar dacă cei mai importanţi factori de risc ai bolilor de inimă şi ai accidentelor vasculare cerebrale sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică şi consumul de tutun, adeseori schimbarea acestora nu este suficientă.
Specialiştii atrag atenţia că este nevoie şi de intervenţii coronariene, dar şi de tratament medicamentos, care trebuie urmat pe termen lung şi nu întrerupt de îndată ce simptomele bolii au fost ameliorate.