La fiecare patru ore un medic român alege să plece la muncă în străinătate. Potrivit datelor Colegiului Medicilor(CMR), din 2007 până acum, 14.000 de doctori au părăsit ţara. Motivele: salariile derizorii, condiţiile precare de muncă şi suprasolicitarea în condiţiile unui număr tot mai de cadre medicale în spitale.

Datele ultimului Eurostat arată că un medic rezident în România, care lucrează inclusiv la secţia de primiri urgenţe, ajunge să câştige în jur de 200 de euro, în timp ce media europeană este de 1.300 de euro. Diferenţe foarte mari sunt şi între salariul pe care îl primeşte un medic specialist sau primar în ţara noastră şi un specialist cu aceaşi pregătire în Europa. Astfel, un medic specialist este plătit de stat în România cu doar 500 de euro, în timp ce un medic primar primeşte cel mult 800 de euro. Media europeană este de aproximativ zece ori mai mare, respectiv 7-8.000 de euro.

Situaţia este cu mult mai gravă în condiţiile în care 64% dintre studenţi la Medicină şi 60% dintre doctorii care încă sunt în ţară intenţionează să părăsească România, potrivit unor studii realizate de  de CMR şi Consiliul Investitorilor Străini, împreună cu CMR, în 2011 şi 2012.

Ţara noastră are o rată a migraţiei doctorilor de 9%, în timp ce media europeană este de 2,5%. Mai mult, potrivit datelor Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialişti, în timp ce media celorlalte ţări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. „În cei 2,4 specialişti la mia de locuitori sunt cuprinşi şi medici rezidenţi. Fără aceştia, media este mult mai mică, respectiv 1,9. În prezent în România lucrează 39.896 de medici. Aceste cifre ne clasează pe un loc codaş la nivelul Uniunii Europene”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Potrivit acestuia, statul a pierdut, în ultimii ani, peste 226 de milioane de euro prin plecarea din ţară a medicilor, mulţi dintre migranţi având specializări deficitare în România, ceea ce a generat noi cheltuieli, pentru formarea altor echipe. Pentru formarea unui medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, adică aproximativ 51.000 de lei în total.

Cum ar putea câştiga medicii mai mulţi bani în România

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că instituţia pe care o conduce pregăteşte un proiect de lege cu ajutorul căruia speră să stopeze fenomenul de migraţie al medicilor români. Mai exact, şeful de la Sănătate vrea să schimbe statutul medicilor, aceştia urmând să aibă trei alternative pentru a-şi exercita meseria şi să-şi poată negocia salariile în afara grilei bugetare. Astfel, potrivit unei estimări făcute de Nicolăsescu, într-o emisiune TV, medicii ar putea câştiga şi 3.000 de euro pe lună.

Una dintre variantele prevăzute în proiectul de lege mai sus menţionat prevede ca medicul să fie angajat exclusiv al spitalului de stat. În cazul în care optează pentru această formulă,cadrul medical va trebui să îşi negocieze un anumit salariu, în afara grilei bugetare. „O altă posibilitate prevede ca, în cazul în care spitalul are secţii private sau paturi private, medicul care lucrează în acea unitate sanitară să primească bani în plus în cazul în care dă consultaţii şi acolo. Suma pe care o va primi în plus va trebui negociată cu managerul spitalului”, a declarat, pentru gândul, ministrul Sănătăţii. A treia posibilitate este ca medicul să lucreze part-time la un spital de stat, „pentru restul se poate duce unde vrea”.

„E un proiect de lege pe care vrem să îl facem. Colectivul de la nivelul ministerului lucrează. Am lansat discuţiile în legătură cu acest proiect de lege şi la nivelul Colegiul Medicilor din România. Avem o echipă comună care lucrează. În foarte scurt timp vor fi atraşi la acest colectiv de lucru şi asociaţiile de pacienţi şi asociaţiile sindicale, astfel încât toată lumea să poată să participe şi să îmbunătăţim ceea ce noi credem că este posibil să se facă”, a mai spus Nicolăescu.

Şeful de la Sănătate a precizat că acest proiect de lege ar trebui să intre în dezbatere publică cel mai târziu în luna iunie, atunci când va intra şi în dezbatere publică.

În mediul rural lucrează doar 11% din numărul total al medicilor din România

La o nouă grilă de salarizare pentru medici lucrează şi Ministerul Muncii, cel puţin aşa a anunţat ministrul Mariana Câmpeanu. „România este una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană. Nivelul de sărăcie al unei ţări este măsurat şi în fruncţie de accesul copiilor la serviciile de sănătate şi la educaţie. La noi în ţară accesul la cele două servicii este dificil”, a spus ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a subliniat că un medic nu trebuie plătit neapărat şi în funcţie de competenţă, deoarece „riscăm să cădem în extrema cealaltă”. „Atunci când vom face noua grilă de salarizare nu trebuie să ţinem cont de numărul de operaţii pe care îl face un medic într-o lună.

Acest lucru este susţinut şi de prof. dr. Vasile Astărăstoae, care spune că nivelul de competenţă al unui medic ar trebui să fie măsurat în funcţie de rata de succes de pe care tratamentele recomandate o au. „Chiar dacă acum la plecarea unui medic din sistem este angajat un alt medic, România se confruntă în continuare cu o lipsă acută de medici, mai ales în mediul rural. De exemplu, atunci când pleacă un medic de la Iaşi, el este înlocuit de un altul de la Botoşani sau de la Vaslui, acolo unde sunt şi aşa puţini medici. În mediul rural locuieşte 46% din populaţia România. În această zonă lucrează doar 11% dintre medici din România, iar dintre aceştia 96% sunt medici de familie”, a precizat preşedintele CMR.

Mariana Câmpeanu spune că până la creşterea salarială, medicii ar mai putea fi convinşi să rămână în ţară şi prin îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din spitale. „De nenumărate ori am văzut cazuri în care prin spitale mişunau gândaci. De asemenea, am auzit şi despre cazuri în care medicii nu au aparatura necesară. Aceste lucruri pot fi remediate fără eforturi financiare foarte mari”, a spus ministrul Muncii.

În aceste condiţie astăzi, Consiliul Investitorilor Străini, în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, a lansat campania „De profesie: medic în România”, care îşi propune creşterea numărului de mediciîn ţară la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro