Gravidele din sudul judeţului cărora le vine sorocul să nască în afara programului de lucru, adică după ora 16,00, trebuie să nu mai piardă vremea cu căutarea unei moaşe sau a unui medic, ci să ia, de urgenţă, drumul Constanţei. S-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că Spitalul Municipal Mangalia funcţionează cu un deficit de medici de obstetrică-ginecologie, dar – mult mai grav – fără suficiente moaşe. Potrivit dr. Liviu Mocanu, managerul spitalului, două moaşe au plecat în urmă cu două luni, iar pentru o perioadă, unitatea sanitară nu a avut nici medic ginecolog. Acum, s-a rezolvat parţial problema medicilor, după un concurs de angajare prin care au fost ocupate două posturi şi se fac demersuri pentru ocuparea altor patru poziţii. „Cu 5-6 medici putem face o linie de gardă care să acopere şi ginecologia. Această specialitate este văduvită în spitalele mici, pentru că fără 5-6 medici nu poţi face o linie de gardă. Sunt şi ei oameni, au familie şi nu-i putem încărca cu mai mult de 7 gărzi/lună“, ne-a declarat dr. Mocanu.

În aceste condiţii, gravidele care nu şi-au monitorizat sarcina, ori cele la care travaliul se declanşează neaşteptat trebuie fie să cheme Ambulanţa, care a fost deja anunţată şi le va transporta la Spitalul Judeţean Constanţa, fie să plece singure către aceeaşi unitate medicală. Astfel de cazuri sunt însă rare, aproximativ unul pe lună, spune medicul. „Gravidele care sunt monitorizate pe parcursul sarcinii de un medic nu au astfel de probleme, pentru că îşi anunţă medicul şi acesta vine de acasă dacă este nevoie“, explică managerul.

Dr. Mocanu ne-a mai informat că în prezent se fac demersuri pentru scoaterea la concurs a mai multor posturi de moaşe, pentru că o întreagă promoţie a terminat recent studiile şi există persoane interesate. „Sunt moaşe specializate, care au absolvit o facultate de cinci ani, şi care au abilitatea şi competenţele de a asista o naştere normală“, a precizat managerul.

Spitalul Municipal Mangalia are în prezent 43 de medici, faţă de 19, în urmă cu trei ani, şi există linii de gardă pentru mai multe specialităţi: chirurgie, pediatrie, medicină internă, ortopedie, compartiment urgenţă.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro