Pe 12 martie, internetul a implinit 25 de ani. Cu aceasta ocazie, tatal internetului, Sir Tim Berners-Lee, a scris un articol, publicat pe un site dedicat evenimentului, in care a spus cum a aparut acest mediu de comunicare si cum ar trebui el dezvoltat.

Astazi (n.a. - 12 martie), acum 25 de ani, am completat o cerere pentru ceea ce avea sa devina World Wide Web (www). Seful meu (n.a. - Mike Sendall, de la CERN, Elvetia) l-a poreclit "vag, dar interesant". Din fericire, s-a gandit suficient de mult la idee, incat sa-mi permita sa incep sa lucrez imediat la ea.

In urmatorul sfert de secol, internetul a schimbat lumea in moduri in care nu mi-as fi imaginat niciodata ca se poate. Au fost multe dezvoltari interesante.

A generat miliarde de dolari de crestere economica.

A transformat datele in aurul secolului 21.

A declansat inovatia in educatie si sanatate, diminuand granitele sociale si geografice.

A revolutionat mass-media.

A fortat reinventarea politicii in multe tari, permitand un dialog constant in dublu sens, intre reglementatori si reglementati.

Sunt cateva principii care ii permit internetului, ca platforma, sa sustina o asemenea crestere. Prin proiectare,internetul este universal, gratuit, deschis si descentralizat. Mii de oameni au lucrat impreuna, ca sa construiasca internetul initial intr-un spirit de colaborare extraordinar si non-rational.

Alte zeci de mii au inventat aplicatiile si serviciile care l-au facut atat de folositor pentru noi in prezent.

Inca mai este loc ca fiecare dintre noi sa creeze ceva nou pe si prin internet.

Este pentru toata lumea.

Astazi si in tot cursul anului, ar trebui sa aniversam primii 25 de ani ai internetului. Dar, desi starea de spirit este optimista, stim ca nu am terminat.

Mai avem incat multe de facut pentru internet pana acesta sa-si atinga potentialul maxim.

Noi trebuie sa continuam sa-i aparam principiile esentiale, dar sa abordam si cateva modificari cheie. Sa numesc doar trei:

  • Cum conectam la internet cele doua treimi de oameni de pe planeta care inca nu acces la el?
  • Cine are dreptul sa adune si sa foloseasca datele personale? In ce scop si cu ce reguli?
  • Cum am putea crea o arhitectura deschisa cu o performanta ridicata, care sa functioneze pe orice dispozitiv decat sa ne intoarcem la alternativele particulare?

Nu exista raspunsuri simple la toate aceste intrebari, precum si la multe altele. Amintiti-va totusi ca internetul a fost creat de noi toti, asa ca noi toti putem, si ar trebui, sa jucam un rol in definirea viitorului sau.

Asa ca va rog sa va implicati.

Trimiteti un mesaj aniversar prin web, folosind #web25 de pe orice platforma de social media sau folosind acest site (n.a. - www.webat25.org). Sustineti Fundatia World Wide Web si campania Web We Want.

Implicati-va alaturi de World Wide Web Consortium sa concepem si sa cream standardele viitoare care sa mentina internetul drept o platforma cu influenta in inovatie, asa cum este deja.

(......)

Lucrand impreuna, cred ca putem construi un web care sa fie intr-adevar pentru toata lumea: unul care sa fie accesibil tuturor, de pe toate dispozitivele, si unul care sa ne permita tuturor sa ne dobandim demnitatea, drepturile si potentialul ca oameni.

Haideti sa folosim aceasta aniversare reper drept un pas crucial pentru a merge pe aceasta cale!

Citeste intreg materialul 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro