Norme Coca 2023 - 2024

Spitalele nu vor mai fi obligate să asigure toate tratamentele necesare bolnavilor !

Ministerul Sănătăţii vrea să legalizeze şi să aducă la lumină medicamentele pe care bolnavii le aduc la internarea în spital. Unitățile medicale nu vor mai fi obligate să asigure toate tratamentele, ci doar pe cele pe care le consideră necesare.

Într-un spital de urgenţă din Bucureşti, cei mai mulţi dintre bolnavii internaţi au fost nevoiţi să-şi aducă medicamentele de acasă. Ceea ce se întâmplă în acest spital este însă valabil pentru aproape toate unităţile medicale.

Spitalele vor scăpa însă de obligaţia de a avea toate tratamentele necesare bolnavilor.

Ministerul Sănătăţii vrea să legalizeze şi să aducă la lumină punga cu medicamente pe care bolnavul o aduce la internarea în spital. Unitățile medicale nu vor mai fi obligate să asigure toate tratamentele, ci doar pe cele pe care le consideră necesare.

Prevederea se va regăsi în contractele pe care spitalele le vor încheia, de la 1 mai, cu casele de asigurări. Dacă, de exemplu, un pacient cu fractură are nevoie de tratament contra diabetului, unitatea medicală nu va mai fi obligată să i-l asigure. Pentru bolnavi va însemna o cheltuială în plus. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spune că această prevedere a fost introdusă în lege la solicitarea managerilor de spitale.

„A fost o negociere pe care au avut-o reprezentanţii spitalelor cu Casa Națională de Asigurări. Sunt mai multe prevederi care tocmai asta fac - să nu mai aibă bolnavul această problemă de a aduce medicamente”, spune ministrul.

Specialiştii văd şi o parte bună a acestei prevederi - spitalele ar putea fi obligate la transparenţă.

„Pacienţii trebuie să aibă dreptul la o anumita listă și asta să fie publică. În momentul de față, în pofida a ceea ce se crede, medicamentele care lipsesc din spitale sunt cele foarte ieftine și nu neaparat cele foarte scumpe”, explică Sorin Paveliu, expert în sănătate.

Lista de medicamente contractată de spital ar putea fi publicată de pagina de internet, astfel încât pacientul să ştie la ce să se aştepte când se internează într-o anumită unitate medicală.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro