Norme Coca 2023 - 2024

La Timisoara, profesorii de la Universitatea Politehnica (UPT) lucreaza la hrana viitorului, care inseamna fructe si legume conservate prin criogenare, identice cu cele pe care le mananca astronautii in spatiu.

Cercetatorii sustin ca alimentele isi pastreaza toate proprietatile si pot fi consumate chiar si dupa 50 de ani. In plus, constituie o rezerva buna in cazul unui dezastru natural. Mai intai, fructele sunt inghetate la o temperatura de -55 de grade. Imediat incepe al doilea proces, de liofilizare, prin care apa deja inghetata din fructe este transformata din stare solida in stare gazoasa.

“Se scoate cate o alveola, introducem alimentul, il punem in aparat si ii dam drumul la vid, pentru a scoate aerul, si asa incepe inghetarea foarte rapida, pe particole foarte mici, ingheata in cateva secunde”, spune unul dintre cercetatori.

Fenomenul este reversibil, astfel ca fructele pot fi consumate atat in stare uscata, cat si rehidratate, dupa ce sunt tinute cateva minute in apa.

Profesorii de la Universitatea Politehnica din Timisoara au studiat pana acum peste 55 de alimente si au ajuns la concluzia ca hrana liofilizata isi pastreaza toate proprietatile chiar si 50 de ani.

Dumitru Mnerie, profesor Universitatea Politehnica Timisoara: “Se pastreaza mineralele, vitaminele, consideram ca se poate face un depozit si fiecare comunitate sa beneficieze de un depozit si o garantie ca isi poate asigura alimentele chiar daca se intampla un dezastru, Doamne fereste, un dezastru biologic”.

Reprezentantii universitatii vor sa produca in cantitati industriale astfel de alimente si se gandesc sa obtina o finantare europeana.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro