Norme Coca 2023 - 2024

Primul imobil din Europa construit special pentru persoanele electrosensibile sau care suferă de diverse alergii se găsește în orașul elvețian Zurich, informează miercuri ziarul francez "Le Figaro".

Foto: (c) MICHAEL BUHOLZER/AFP/lefigaro.fr

La prima vedere, blocul, a cărui construcție a fost finalizată în 2013, nu face notă discordantă în liniștitul cartier Leimbach, situat în apropierea unui versant muntos acoperit de pădure. Înconjurat de o grădină plină de vegetație, edificiul destinat persoanelor cu hipersensibilitatea chimică multiplă (MCS) și celor care suferă de electrosensibilitate, are însă un interior cu totul diferit. Pereții sunt dați cu var, plafoanele sunt din beton brut, iar podelele sunt din piatră, ceea ce lasă impresia unei construcții neterminate.

Arhitecții, în colaborare cu un chimist, au folosit mai ales materiale naturale. Ghipsul a ridicat probleme deosebite, fiind necesar să se reducă aditivii pentru ca locul să fie tolerat de locatari, a explicat arhitectul Andreas Zimmermann. Pentru a asigura protecție contra undelor electromagnetice, în locul armăturilor metalice obișnuite s-au folosit bare din fibră de sticlă.

Și amplasamentul a fost ales doar după ce măsurătorile efectuate au arătat că nivelul de radiații era foarte scăzut în zonă, care este ecranată de muntele din apropiere. Nu în ultimul rând, a contat absența antenelor, precum și calitatea aerului.

La intrarea în fiecare apartament, există un dispozitiv care ajută la identificarea hainelor cu miros prea puternic și în fiecare cameră funcționează un sistem de purificare a aerului. La subsol, lângă mașina de spălat rufe comună, se găsesc în permanență doar produse de spălat autorizate, fără coloranți și neparfumate. De altfel, parfumul și fumul nu sunt permise în nicio parte a clădirii.

Construcția imobilului a costat șase milioane de franci elvețieni (aproximativ 4,9 milioane de euro), cu 25% mai mult decât un edificiu similar din Zurich, diferența de preț fiind explicată prin materialele folosite.

Pentru a obține un apartament în acest bloc, locatarii au avut obligația să prezinte un certificat medical care să ateste că sunt afectați de electrosensibilitate sau de MCS. Un alt criteriu a fost acela de a se încadra în cazurile sociale luate în calcul de primăria orașului, care suportă o mare parte din cheltuieli. Chiria lunară variază între 1.300 și 1.700 de franci elvețieni (1.000-1.400 de euro).

AGERPRES/(AS-autor: Cristina Mac, editor: Pepa Sița)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro