Astfel, pacienții care au aceste afecțiuni pot reduce medicația sau chiar pot scăpa definitiv de tratament medicamentos cu ajutorul metodei de ablație robotică ce se realizează în laborator.
Potrivit șefei Secției de cardiologie a Spitalului Floreasca, Maria Dorobanțu, laboratorul inaugurat miercuri face parte dintr-un proiect de cercetare mai amplu, demarat anul trecut, prin care secția va fi dotată cu peste 50 de echipamente noi, dintre care 11 echipamente cu valoare de peste 100.000 de euro.
Dorobanțu a precizat că proiectul are o durată de implementare de 5 ani și va permite crearea a 11 noi posturi de cercetători.
"Este un laborator performant, în care se va putea face nu numai un diagnostic, ci și un tratament pentru aritmii, nu doar pentru aritmii care erau tratate până acum, ci aritmii complexe, ventriculare, fibrilație atrială, totul putându-se să se întâmple printr-o manipulare din camera de comandă. Pentru că este un sistem de navigație magnetică, stereotaxis, care permite să se lucreze din camera de comandă, care permite să se lucreze și de la distanță, care va permite, în felul acesta, și o activitate de educație, prin transmisiuni live. (...) Laboratorul este pentru un anume fel de palpitații, dacă pacientul face sincope sau stop cardiac. De exemplu, o fibrilație ventriculară. După care, trebuie văzut de ce a făcut stop cardiac", a explicat șefa de secție.
Potrivit medicului Maria Dorobanțu, până în prezent intervențiile durau 7, 8, uneori chiar 10 ore iar acum — aproximativ două ore.
"Acum, cu acest sistem, identificarea se face mult mai rapid, pentru că este un sistem care face un fel de hartă, o cartografiere a locului și cavităților unde ar putea să fie produsă aritmia, se identifică ușor, după care se introduc cateterele, care se manipulează prin sistemul de magneți și se dirijează exact acolo unde trebuie, vindecând aritmia. Acum, sperăm că prin antrenament, va dura nu mai mult de două ore. Înainte dura 7-8, uneori și zece ore", a spus doctorul cardiolog.
Ea a precizat că procedurile care se vor face în laborator sunt gratuite.
Prezent la inaugurare, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că procedurile precum cele care se vor efectua la Spitalul de Urgență Floreasca se făceau de obicei în străinătate.
"Centrul de astăzi este de excelență și presupune un tratament personalizat pe fiecare pacient. Astfel de centre nu sunt chiar la îndemâna oricărui spital de urgență. La nivel mondial sunt 27, acesta fiind al treilea din sud-estul Europei", a afirmat demnitarul.
Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat că trebuie creat un subprogram de electrofiziologie în cadrul Programului de cardiologie. "Neexistând până acum un program bine definit, neexistând un laborator unde să se facă lucrurile după toate regulile, următorul pas ar trebui să fie acest program. Într-un timp foarte scurt ne vom mobiliza, important este să știu ce anume trebuie decontat și lucrurile să intre în normal cât mai repede posibil", a subliniat Ciurchea.
AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niță)