Norme Coca 2023 - 2024

O alăptare între trei si 12 luni ar reduce considerabil riscul dezvoltării unor inflamatii cronice, asociate cu boli cardiovasculare la vârsta adultă, se arată într-un studiu publicat miercuri si preluat de AFP.

Studiind circa 7.000 de persoane, cercetătorii americani au descoperit o legătură 'semnificativă' între alăptarea de scurtă durată sau greutatea mică la nastere si niveluri ridicate ale proteinei C reactive (CRP), indice al inflamatiei, în probele de sânge prelevate de la adultii tineri.

CRP este o proteină sintetizată în principal de ficat, care joacă un rol important în inflamatii.

'Alăptarea între trei si 12 luni se asociază cu scăderea concentratiei sanguine de CRP cu 20-30% fată de cei care nu au fost alăptati', scriu cercetătorii de la Universitatea Northwestern în studiul apărut în revista 'Proceedings of the Royal Society B'.

Cercetătorii au mai constatat că fiecare jumătate de kilogram în plus la nastere atrage o scădere cu 5% a concentratiei de CRP. Potrivit studiului, efectele alăptării ar fi 'identice sau chiar superioare' celor ale medicamentelor în reducerea nivelurilor de CRP la tinerii adulti.

Inflamarea cronică este implicată în numeroase patologii, printre care bolile cardiovasculare, dar există încă aspecte necunoscute în privinta rolului exact al acesteia în aparitia bolilor de inimă.

Cercetarea s-a desfăsurat pe tineri între 24 si 32 de ani din diferite medii sociale. 'Rezultatele arată că alăptarea ar putea duce la scăderea unui factor important al riscului de boli cardiovasculare la vârsta adultă', afirmă Alan Guttmacher, unul din autorii studiului.

Organizatia Mondială Sănătătii încurajează alăptarea, considerând-o unul din 'cele mai eficiente mijloace' prin care se asigură sănătatea si supravietuirea copiilor. Ea o recomandă până la sase luni, recunoscând că, în prezent, sub 40% din bebelusii din lumea întreagă sunt alăptati, încheie AFP.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Tudor Martalogu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro