Norme Coca 2023 - 2024

Telocitele pot avea rol în regenerarea ficatului, pot participa la vindecarea mușchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sânge, capilare, a declarat marți într-o conferință de presă cel care a descoperit acest tip de celule, academicianul Laurențiu M. Popescu, director general al INCD "Victor Babeș".
"Am putea spune că în ultima perioadă cel mai important pas făcut în studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman și rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat. Am demonstrat că telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea mușchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sânge, capilare. Mai mult, au fost găsite telocite și în valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru 'industria' de producere a valvelor cardiace artificiale. În ceea ce privește infarctul de miocard, cauză majoră a cazurilor de deces din întreaga lume, s-a demonstrat recent că telocitele joacă un rol important în regenerarea mușchiului cardiac după infarct. Există niște cercetări recente care arată că în insuficiența renală dacă se injectează telocite se regenerează mai repede", a spus acad. Laurențiu M. Popescu.

Potrivit acestuia, o altă noutate în cercetarea medicală a telocitelor este dată de scăderea sau chiar dispariția acestora în cazul anumitor boli, printre care sclerodermia, scleroza multiplă (pulmonară, cardiacă, hepatică) sau psoriazisul. De asemenea, numărul telocitelor în inimă scade cu vârsta de patru sau cinci ori la adultul în vârstă față de copil.

Popescu a susținut că cercetătorii români de la INCD "Victor Babeș" împreună cu cercetătorii chinezi au făcut analiza a aproximativ 4.000 de proteine din telocite și o analiză a genelor cromozomiale din telocite, rezultatele asupra cromozomilor de la 1 la 5, din cei 23 de cromozomi ai unei celule, fiind în curs de publicare.

Toate noile progrese privind telocitele au fost realizate de echipa de cercetători de la Institutul “Victor Babeș” în cooperare cu cercetători de calibru din Germania, China, Italia, Belgia, Polonia, Spania sau SUA. "Pe lângă cooperarea internațională directă, cercetarea telocitelor a primit recent un sprijin real din partea Ministerului Cercetării, printr-un amplu proiect de modernizare și dezvoltare a infrastructurii Institutului Victor Babeș, fapt ce deschide noi perspective atât pentru studiul telocitelor, cît și pentru alte domenii ale cercetării medicale. În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele 5 continente. Cele mai active țări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, acolo unde a fost prezentă și echipa de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator", a mai adăugat directorul general al INCD-Victor Babeș.

Prezent la conferință, academicianul Ioanel Sinescu și-a manifestat convingerea că "nu târziu" ceea ce s-a realizat în laboratoarele de medicină regenerativă se va folosi în medicina clinică. "Avem șansa ca un român să descopere după 50 de ani o celulă. Ceea ce a descoperit domnul academician se dovedește nu numai de mare profunzime, ci și de mare viitor", a spus Sinescu.

Academicianul Laurențiu M. Popescu, directorul general al Institutului Național de Patologie “Victor Babeș”, din București este primul român distins cu prestigiosul premiu “Magnolia Alba” acordat de Guvernul Municipalității Shanghai. Această înaltă distincție a fost primită după ce Academia Internațională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în Statele Unite ale Americii i-a acordat “Medalia de Aur 2012”, distincție considerată de vârfurile medicinei internaționale premiul Nobel pentru cardiologie. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro