In Romania, proiectul de lege privind reglementarea Marketingului Substituentilor de Lapte matern (PL-x nr. 734/2011) este blocat in comisiile parlamentare de aproape trei ani, ceea ce plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa in privinta numarului de mame care aleg sa-si hraneasca nou-nascutii cu lapte matern, semnaleaza Organizatia Salvati Copiii.

Prin abandonarea proiectului privind reglementarea SLM, sunt ignorate doua acte oficiale la care Romania este semnatara. Este vorba de Codul International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern (realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii), precum si de recomandarile facute Romaniei in 2009 de catre Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului privind „sporirea eforturilor pentru ameliorarea starii de sanatate a sugarilor ti copiilor mici (...) si promovarea ti sensibilizarea cu privire la beneficiile alaptarii”.

Organizatia a solicitat in mod repetat urgentarea adoptarii proiectului de lege privind reglementarea SLM, respectiv implementarea unor norme stricte privind practicile de marketing ale marilor producatori de alimente artificiale pentru bebeluti.

In urma unei analize realizate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu", in Romania, rata alaptarii exclusive pentru 2011 este de 12,6%. Iar numarul copiilor hraniti la san scade progresiv dupa primele trei luni de viata ale bebelusului. Astfel, dupa prima jumatate de an de viata, numarul copiilor alaptati este de 3,4%. Si durata alaptarii este tot mai mica pe care se intinde procesul alaptarii: in timp ce in urma cu zece ani durata medie a alaptarii exclusive era de aproape patru luni, in ultima perioada a scazut la doua luni si jumatate.

„Explicatiile pentru numarul extrem de mic de mame care isi alapteaza nou-nascutii sunt diverse: pe de o parte, un rol important il joaca frecventa tot mai mare a nasterilor prin cezariana, de peste 35%, pondere dubla fata de cea inregistrata in urma cu un deceniu, in conditiile in care o buna parte din mamele care nasc prin aceasta procedura inregistreaza intarzieri ale lactatiei. Totusi, principala cauza o reprezinta comoditatea si lipsa de educatie sanitara si nutritionala a mamicilor, ceea ce le transforma in «prada sigura» pentru marii producatori de formule de lapte praf. Trebuie precizat ca un studiu al organizatiei noastre arata ca, daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa naştere, 830.000 de bebelusi din intreaga lume ar putea fi salvati anual”, declara Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii Romania.

Studiul vizeaza si profilul demografic al mamelor, iar prevalenta alaptarii exclusive, in mediul urban, este de aproape doua ori mai mare decat in mediul rural, 15,4% fata de 9,8%.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro