Norme Coca 2023 - 2024

M-am dus cu o ruda apropiata la un doctor, pentru a vedea cum mai sta cu osteoporoza. Un apartament la parterul unui bloc, transformat in loc pentru consultatii. Ambient curios, cateva scaune pe un hol mic. Un barbat la varsta a doua, tocmai iesise la o tigara. Este doctorul, sunt atentionat.

Il studiez curios si decid repede si fara temei ca nu as avea incredere in el. Vine randul persoanei pe care o insoteam si ma invita si pe mine inauntru, haideti sa vedeti despre ce este vorba. Cum nu am avut la noi si filmele anterioare, ne-a sfatuit sa mergem sa le aducem, pentru a putea face o comparatie. Ma gasiti aici, intrati fara a mai sta la rand.

Ne intoarcem cu tot ce trebuie. Ei da, acum putem discuta. A pus filmele, pe rand, pe acel panou luminos, a studiat analizele vechi si pe cele noi. Sunteti mai bine! Acum va pot da reteta, dar nu inainte de a sta de vorba putin despre starea doamnei si ce trebuie sa faca de acum incolo. Ne-a vorbit despre punctele sensibile ale coloanei vertebrale, despre durerile ce pot aparea datorita miscarilor bruste. Apoi, despre pericolele pe care le genereaza pierderea masei osoase la cei in varsta. De cele mai multe ori, in urma unei cazaturi, apar fracturile, cele de femur fiind mai frecvente.

Trecusera minute bune. Doctorul, cu o rabdare deosebita, continua cu sfaturile. Ma intrebam, sau cred ca voiam sa-l intreb, bun si ce putem face, cand a inceput sa povesteasca ce se intampla pe aceasta tema intr-o anume tara unde fusese. Casa de asigurari de la ei are si o firma de constructii care este trimisa acasa la cei aflati in pericol de a suferi astfel de accidente si care ar costa mult mai mult sistemul decat daca se iau masuri preventive. Si firma instaleaza bare de care sa se tina batranul prin casa, pune trepte in plus acolo unde este nevoie si multe altele, toate platite din bugetul casei de asigurari.

Serioooos?  Deci statul roman ar putea sa faca mult mai mult pentru ca unii batrani sa nu ajunga sa stea la pat luni intregi, intorsi de pe o parte pe alta, sa intre in depresie puternica? La noi este simplu, vezi ca oasele tale sunt ca cenusa, pazeste-te ca nu avem ce sa-ti facem!

Pai, de unde bani?, il intreb pe doctor. Mi-a zambit abia vizibil.

Pana una alta, sa lasam ce nu face sistemul. Mie mi-a produs o impresie foarte buna doctorul. Multa rabdare, sfaturi date pe intelesul oricui.

Macar atat, daca statul nu face mai mult! Sau te pomenesti ca banii ce se aduna de la noi, pentru asigurari de sanatate, fac si ei osteoporoza? Pai… sa trimitem firma aia de care spunea doctorul, pentru a instala mai multe gratii, ca sa nu se inmoaie oasele leului…

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro