Norme Coca 2023 - 2024

Deşi o directivă europeană le permite să se trateze în afară şi să-şi deconteze cheltuielile la valorile din ţară, puţini români îşi vor permite să profi te de această şansă din cauza coplăţilor foarte mari.

Din 25 octombrie, românii se pot trata în orice ţară UE, urmând ca la întoarcere să-şi deconteze cheltuielile. În teorie sună bine, în practică însă, puţini vor beneficia de directivă. Rambursarea se va face la valoarea tarifelor din ţara noastră, printre cele mai mici din Europa, iar diferenţa, care ajunge şi la zeci de mii de euro în cazul unei operaţii, va fi suportată de pacient. România ar putea beneficia altfel de această directivă: să atragă străini. Însă pentru pacienţi nu e suficient să ştie că ai medici buni şi aparatură, ci şi că nu mor din cauza unei infecţii în spital.

Austria, doar pentru românii groşi la pungă!

Pentru a-şi deconta cheltuielile, pacienţii nu vor mai avea nevoie de o autorizare prealabilă, ca până acum, cu excepţia tratamentelor scumpe sau care implică spitalizare lungă. Dezavantajul e că trebuie să achite integral, urmând ca decontarea să se facă pe baza facturilor. Atenţie, costurile se rambursează doar în cazul serviciilor incluse în pachetul de bază din România, nu pentru proceduri estetice, dentare etc.

Cel mai mare dezavantaj îl reprezină preţurile, ce pot fi cel puţin duble decât în România. Dintre ţările cunoscute ca destinaţii de turism medical, cea mai scumpă e Austria. O zi de spitalizare costă între 1.200 şi 2.000 de euro. În comparaţie, un spital autohton primeşte pentru o zi de spitalizare nu mai mult de 300 de lei. O operaţie pe creier poate ajunge la 20.000 de euro într-un spital de stat din Viena şi la 30.000 de euro la privat, din care statul român decontează în cazuri extreme cam 8.000 de euro.

Sumele sunt importante însă pentru bugetul nostru sărac. "Statul român ar putea pierde bani frumoşi la intervenţiile cu grad mare de complexitate. De exemplu, pentru un transplant de măduvă de 100.000 de euro ar trebui să dea înapoi 50.000 de euro. Autorităţile din România ar trebui să se gândească serios să investească în centre de excelenţă", consideră expertul în sănătate Sorin Paveliu.

Avantajul naşterii în străinătate

Variante scumpe sunt şi Germania, Franţa sau Marea Britanie. Analizele de sânge şi investigaţiile radiologice (RMN, CT etc.) sunt mult mai scumpe în Vest. "Ungaria e o variantă mai apropiată de posibilităţile românilor, preţurile fiind în medie cu 20-30% mai mari", spune Narcisa Marinescu, managerul firmei de consultanţă Vipmed International. Româncele ar putea fi însă tentate să nască în afară. "Te costă 1.800-2.300 de euro, iar în România poţi deconta 500-1.000 de euro. În cazul unei malformaţii, precum obstrucţia pulmonară, copilul e mai bine îngrijit. În România, doar Spitalul Marie Curie are aparat cu oxigen nitric, ce ajută bebeluşii să respire", adaugă consultantul.

România ar putea însă atrage străini la tratament dacă ar sta mai bine la capitolul încredere. "Suntem buni pe multe specializări, avem aparatură, însă pe pacient îl interesează şi buna funcţionare a spitalelor. Nu să se opereze pe coloană şi să ia nu ştiu ce infecţie din spital. Trebuie să începi să generezi un bun renume. De exemplu, avem o piaţă pentru îngrijirea bătrânilor, iar cererea din Occident e mare", mai spune Sorin Paveliu.

Comparaţie ţări UE-România

Austria: - Spitalizare - 1.200- 2.000 euro pe zi/ 50 euro* (tarif de decontare); - Operaţie glaucom - 1.600 de euro/ 800 euro*;

- Operaţie tumoră pe creier - 20.000 euro/ 8.000 euro*;

Germania:

- RMN - 250 euro/ 60 euro*;
- Operaţie neurochirurgie - 18.000 euro/ 8.000 euro*;

Ungaria:

- Investigaţii radiologice - 200 euro/ 80 euro*;
- Tratament cancer - 1.500 euro/săptămână/ 400 euro*;
- Operaţie hernie de disc - 1.600 euro/ 500 de euro*;
- Operaţie tumoră pe creier - 10.000 euro/ 8.000 de euro*.

(*suma pe care o acoperă asigurările din România)

Sursa:http://www.evz.ro/detalii/stiri/liber-la-turism-medical-in-ue-romanii-prea-saraci-sa-se-trateze-in-strainatate-ungaria-1064509.html

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro