Reprezentanţii Sanitas Cluj avertizează asupra unor animoziăţi care vor apărea între cadrele medicale din spitale pe fondul aplicării de la 1 iulie a HG 871/2013, când un medic debutant va avea acelaşi salariu ca şi un muncitor necalificat din domeniul sanitar.
În urma aplicării Hotărârii de Guvern, care prevede creşterea salariului minim pe economie la 900 de lei, în domeniul sanitar vor apărea anumite situaţii considerate absurde de către reprezentanţii Sanitas. "În urma aplicării acestei decizii, un medic debutant, o asistentă debutantă, o infirmieră, o îngrijitoare de curăţenie şi un muncitor necalificat vor primi acelaşi salariu. Nu se păstrează acele diferenţe specific specializărilor lor şi dispare criteriul de stimulare a competenţelor", a explicat preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

La rândul său, vicepreşedinta Sanitas Cluj, Maria Piso, a explicat că această uniformizare a salariilor va avea ca efect inducerea unei stări de animozitate între diversele categorii profesionale din cadrul unui spital. Ea a explicat să situaţia este deja tensionată din cauza lipsei de personal cu care se confruntă spitalele clujene de ani de zile, existând în prezent un deficit de 800 de cadre. "Fireşte că între ei sunt discuţii pentru că femeia de servicu nu are voie să facă ture, că nu i le plăteşte nimeni. Dar face. Pe de altă parte, infirmiera nu are treabă cu curăţenia, ea trebuie să îngrijească bolnavul. Şi infirmierele spun că ele nu trebuie să facă curat că au făcut curs de infirmieră. Vine asistenta care are 860 de lei - deci asistentă principală, alt grad nu-şi mai poate lua - şi care va avea de acum acelaşi salariu ca şi femeia de serviciu. Normal că se vor crea animozităţi", a spus Maria Piso. Aceasta a explicat situaţia aproape imposibilă din multe spitale clujene, care au un flux continuu de pacienţi, unde atât infirmierele cât şi asistentele sunt nevoie să facă şi muncă de femeie de serviciu.

Maria Piso a mai spus chiar că şi atunci când se pot face angajări pe asemenea posturi ele nu se ocupă pentru că e vorba de o muncă grea plătită prost. "Situaţia este mai gravă în Cluj-Napoca decât în oraşele mai mici din cauza faptului că aici este centru universitar şi vin pacienţi din toată ţara. Toate cazurile mai grave din judeţ sau din regiune sunt trimise la Cluj şi trebuie să facem faţă", a spus Maria Piso.

La nivelul Clujului, din deficitul de 800 de cadre medicale, peste jumătate, respectiv aproximativ 500, sunt posturi de asistente. Vicepreşedintele Sanitas Cluj a mai precizat că şi atunci când s-au deblocat posturi în sistemul medical, autorităţile judeţene nu au raportat la Bucureşti situaţia reală. "În judeţul Cluj cinci spitale ţin de Consiliul Judeţean şi problema cea mai mare este lipsa de personal. Când era domnul Eugen Nicolaescu ministru ni s-a spus că nu se pot debloca decât 1.400 de posturi la nivel naţional. Şi noi ne-am mirat pentru că ştiam că numai la Cluj este un necesar de 800 de cadre. Şi ne-am întrebat cine nu a transmis informaţia, deoarece Consiliul Judeţean fiind ordonatorul principal de credite, ei trebuiau să ceară acele posturi. Dar până la urmă în Cluj au fost deblocate numai vreo 3-4 posturi", a spus Maria Piso.

Sindicaliştii din sistemul sanitar pregătesc ample mişcări de proteste pentru finalul lunii iunie şi începutul lunii iulie. Calendarul pichetărilor cuprinde zece zile de manifestări. De asemenea, sindicaliştii din Cluj vor participa la pichetarea sediului Ministerului Sănătăţii în data de 1 iulie 2014. AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro