Georgiana Tache, medic primar specializat în recuperare medicală, spune că există afecţiuni ale spatelui care apar fără să fi avut un accident sau un traumatism.„Scolioze şi cifoze, de posturi deficitare, pe care le menţinem în timpul activităţii la birou, când conducem maşina şi copiii când stau în bancă. De asemenea, pot fi şi discopatiile cervicale, lombare, dar cele prechiurgicale, care nu presupun hernie de disc, ci doar un disconfort de natură musculară. Adica dureri de ceafă, în zona lombară, contracturămusculară şi uneori amorţeli”, spune medicul.
„Durerile devin tot mai intense şi contracturile musculare pot să conducă la dureri de cap, sindrom migrenos, vertij, atunci când sunt în regiunea superioară, pentru că se comprimăanumite trasee nervoase şi câteodată vase care asigură irigaţia capului. Pot fi migrene sau ameţeli date de această compresie a nervilor şi a vaselor prin contractura muscualarădată de o poziţie greşită”, afirmă Georgiana Tache.
Dacă durerile sunt iradiate, încep dureri de umeri, braţe şi amorţeli la nivelul degetelor.Nevralgiile intercostale sunt cauzate tot de compresii ale nervilor toracali de naturămusculară. Durerile de spate care coboară pe picior pot să ducă la amorţeli la nivelul degetelor. Dacă durerile persistă mai mult de trei luni, trebuie să vă prezentaţi la medic.
"Dacă durează mai mult de trei luni, e boală cronică si înseamnă că există o cauzăpe care trebuie să o caute şi atunci ar trebui să caute reumatolog, ortoped, neurolog sau medic specialist recuperare medicală”, e de părere Georgiana Tache.
Recomandările specialiştilor se referă la radiografii, ecografii de ţesuturi moi, RMN şiseturi de analize pentru a înlătura o afecţiune reumatologică. „Dacă nu e niciuna din astea şi e o decondiţionare fizică la efort, există exerciţii care se numesc de la "şcoala spatelui" până la "pilates" şi înot. În special înot pe spate", spune medicul primar în recuperare medicală.