Domiciliul, impedimentul major in donarea de sange. Prevederile legale in vigoare spun ca se poate dona sange doar daca te afli in judetul unde ai domiciliul. Asta in conditiile in care centrele de transfuzie se confrunta aproape tot timpul cu o criza a sangelui. Situatia este si mai complicata pentru straini. Daca nu sunt rezidenti in tara, donarea de sange devine imposibila.

Cetatenii pot sa doneze sange doar daca se afla in judetul unde isi au resedinta, sau cu incuviintarea cadrelor medicale de la centrele de transfuzie. Lipsa unei baze de date centralizata face ca procesul de donare sa fie ingreunat pentru cetatenii care vor sa doneze in alt judet decat cel in care isi au domiciliul.

Situatia este si mai complicata pentru straini. Daca vor sa faca un bine si nu au acte de resedinta, acest lucru este imposibil. 

Conducerea Centrului de Transfuzii Maramures admite ca exista o problema in ceea ce priveste donatorii din alte judete, insa nu tine de ei rezolvarea acesteia. Judetul Maramures are deja baza de date informatizata si nu ar fi o problema corelarea la un sistem national.
„Persoanele din strainatate pot dona daca sunt rezidenti in Romania si au actele valabile doveditoare. Iar la persoanele care au domiciliul in alte judete din tara prevederea este sa nu poata dona pana la momentul cand reteaua va fi informatizata in totalitate si vom putea accesa datele donatorului in orice judet si in orice moment”, a explicat Melania Dascalu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Maramures.

Cu toate acestea, conducerea Centrului de transfuzii spune ca se fac si exceptii, tocmai pentru ca nevoia de sange este mare.

„Insa datorita unor situatii particulare, de exemplu foarte multa lume lucreaza in alte judete, sunt detasati la munca sau militari, sau doneaza pentru o anumita persoana, sunt primiti la donare. Cu o singura conditie: noi solicitam in scris centrului din judetul de domiciliu sa ne furnizeze cateva date, daca este donator, cand a donat ultima data, daca au fost probleme la donare si in aceste conditii sunt luati”, a adaugat Melania Dascalu.

Conducerea Centrului de transfuzii Maramures spera ca in urmatorii doi ani sa se rezolve si problema corelarii bazelor de date si a informatizarii datelor la toate centrele de transfuzii din tara.

Anul trecut, la Centrul de Transfuzii Sanguine Maramures au fost inregistrate 7.400 donari de sange. Peste 1.000 de persoane au fost refuzate de la acest act din cauza ca nu indeplineau conditiile de donare, in primul rand cele medicale. Anemia este pe primul loc in cauzele respingerii donatorilor, urmata de problemele de tensiune.

 Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro