Norme Coca 2023 - 2024

Noul pachet de baza din sanatate este plin de aberatii. Spun asta intr-un glas, medicii dentisti, alergologii si dermatologii.

 

<iframe src='https://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=61399942&section=1&video_section_id=1' frameborder='0' style='width: 495px; height: 350px; scrolling: no;'></iframe>

 

Reactiile dure vin intr-un moment in care pachetul intocmit de minister se afla in dezbatere publica.

 

Specialistii nu sunt de acord, printre altele, cu reducerea gratuitatilor din stomatologie.

 

Mediciii alergologi si dermatologii reclama faptul ca noul pachet exclude de la decontare o serie de diagnostice importante.

 

Pacientii vor trebui sa plateasca pentru consultatii daca au astm, rinite alergice, dermatite de contact, sau urticarie.

 

Vor plati si cele 8 teste cutanate care indica la ce substante sunt alergici. Toate acestea, dar si multe altele au fost excluse din schema de decontare.

 

De exemplu, dentistii sunt stupefiati de modul in care vor fi acordate protezele gratuite: prima la 65 de ani, iar a doua doar pentru aceia care mai apuca 75 de ani.

 

In noul pachet de baza numai tratamentul dintilor cu o singura radacina va mai fi decontat de catre stat.

 

Cu alte cuvinte, doar infectiile incisivilor si caninilor. Daca e bolnav molarul sau premolarul, acolo unde de altfel apar cel mai des problemele, pacientul plateste.

 

Cei care au probleme cu toti dintii trebuie sa scoata bani din buzunar daca au nevoie de o proteza si nu au implinit inca varsta de 65 de ani.

 

Restrictii vor fi si in stomatologia copiilor. Dispare si in cazul lor gratuitatea. Responsabilitatea sanatatii dentare revine medicului de familie, care insa nu are pregatirea necesara.

 

"Sunt copilasi care au nevoie de aceste tratamente avand in vedere ca statul a oprit asistenta...asa ca trebuie sa existe medici, mai ales cei care iubesc copilasii", spune medicul dentist Anda Cazan.

 

Si medicii alergologii atrag atentia ca nu vor mai putea diagnostica si trata gratuit bolnavii pentru anumite afectiuni.

 

Fie ca e vorba de adulti sau copii, au fost excluse de la decontare: urticaria, astmul sau testarile cutanare pentru alergii. O consultatie va costa intre 50 si 100 de lei.

 

Nu in ultimul rand, medicii de familie au cerut ministerului criterii clare de diagnosticare a celor 300 de afectiuni pentru care este interzisa internarea.

 

Pachetul de baza va intra in vigoare la 1 februarie 2014, dar sistemul sanitar nou revizuit va fi complet functional din 2015.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro