Lista de medicamente compensate şi gratuite stârneşte din nou controverse. Ultima dată a fost actualizată în luna noiembrie, la șase ani după ce fusese introdusă şi după nu mai puţin de șase amânări - în total, aproape doi ani de aşteptare. Toamna trecută, Guvernul a aprobat introducerea a 17 substanţe active noi. Acum, Ministerul Sănătăţii vrea să scoată din listă 21 de medicamente şi pentru altele să reducă gradul de compensare. Asociaţiile de pacienţi atrag însă atenţia că măsura, menită să mai economisească ceva bani la buget, riscă să blocheze accesul bolnavilor săraci la tratamente.

Scoaterea unor medicamente din lista tratamentelor compensate este prevăzută într-un proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Asociaţiile de pacienţi au deja critici.

„Medicamentele care au rămas şi nu au fost delistate, chiar dacă sunt perimate şi uzate moral, vor avea efecte destul de urâte în rândul pacienţilor. Vorbim de efecte adverse majore care pun în pericol chiar viaţa pacientului”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

„Cei mai afectaţi sunt probabil copiii, pentru că dispare Ibuprofenul de pe lista de compensate. Este singurul medicament care se dă la febră. În momentul în care dispare, părinţii care nu îşi pot permite nici măcar antitermicele uzuale - o să fie o problemă”, spune Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

„Probabil că, dacă în dezbaterea publică se va considera că Ibuprofenul, cel puţin pentru copii, să aibă o variantă de compensare, sunt convins că vom găsi o soluţie”, spune Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Proiectul prevede reducerea subvenţiei pentru alte 12 medicamente folosite în boli cronice.

„Sunt administrate pacienţilor cronici, adică timp îndelungat, chiar până la sfârşitul vieţii. Pentru cei care le iau, probabil au un impact important financiar”, spune Sandra Alexiu.

„Toate aceste terapii, în lipsa lor, pot produce stări destul de delicate pentru pacient. Pacientul înainte plătea 25 de lei pe lună şi acum o să fie nevoit să plătească 40 de lei pe lună”, spune și Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Protecţie a Pacienţilor.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului spun, însă, că măsurile prevăzute în proiect sunt argumentate.

„În acest moment calculăm impactul bugetar la acele medicamente care vor fi delistate, pentru că este un proces destul de complicat”, spune și Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro