Norme Coca 2023 - 2024

Lista de comisioane si tarife pe care le percepe Casa Nationala de Pensii Publice pentru actele pe care le elibereaza asiguratilor a fost publicata astazi in Monitorul Oficial. Mai precis, lista cuprinde tarifele pentru eliberarea adeverintei care atesta calitatea de asigurat sau a certificatului privind stagiul de cotizare in sistemul public de pensii.

Lista tarifelor pe care asiguratii le achita pentru eliberarea unor documente de catre Casa Nationala de Pensii Publice, a fost stabilita recent, prin Decizia CNPP nr. 1/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 405, din 2 iunie 2014.

Potrivit acestui act normativ, cei care solicita eliberarea adeverintelor care atesta calitatea, venitul asigurat si/sau stagiul de cotizare realizat vor plati un tarif de 15 lei.

Acelasi pret va fi platit de asigurati si pentru eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare in sistemul public de pensii.

Pentru eliberarea acestor documentele, tariful se percepe pentru fiecare certificat, respectiv pentru fiecare adeverinta.

Actul normativ precizeaza, in schimb, ca se va percepe un singur tarif, de 15 lei, in situatia in care asiguratul/beneficiarul de drepturi de asigurari sociale solicita, prin aceeasi cerere, mai multe certificate privind stagiul de cotizare si punctajul anual realizat in sistemul de pensii sau adeverinte care atesta calitatea, venitul asigurat si/sau stagiul de cotizare realizat.

Mai mult decat atat, solicitantul va plati tot un singur tarif, de 15 lei, si in situatia in care a desfasurat activitate in doua sau mai multe judete si solicita adeverintele amintite la o singura casa teritoriala de pensii, desi un asemenea document trebuie eliberat si de o alta casa de pensii (alta decat cea sesizata prin cerere).

In ceea ce priveste eliberarea adeverintelor care contin informatii necesare executarii silite, solicitate de catre executorii judecatoresti, pentru acestea trebuie achitat un tarif de 17 lei.

Conform reglementarilor intrate astazi in vigoare, asiguratii vor achita tarifele percepute pentru aceste operatiuni aferente sistemului de pensii la casieria caselor teritoriale de pensii sau la casieria Casei Nationale de Pensii Publice. Plata se va realiza prin dispozitie de incasare catre casierie sau prin ordin de plata, direct in contul 22.36.03.50 „Alte venituri” al bugetului asigurarilor sociale de stat, deschis la unitatile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor judetene de pensii si a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti.

In cazul in care operatiunile sunt aferente sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, atunci plata se face in contul 22.30.03.07 „Alte venituri pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale” al bugetului asigurarilor sociale de stat, deschis la unitatile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor judetene de pensii si a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti.

Decizia CNPP publicata luni stabileste, de asemenea, ca, pentru retinerile din pensii, efectuate de catre casele teritoriale de pensii in calitate de tert poprit, se percepe uncomision de 3% aplicat asupra sumei lunare ce face obiectul retinerii.

"Comisionul se percepe si se incaseaza de la pensionar, prin retinere din pensie", se arata in actul normativ citat.

--

Comisioanele si tarifele percepute de CNPP nu sunt diferite fata de cele stabilite in 2012, prinDecizia CNPP nr. 1/1012 (aceasta a fost abrogata de Decizia nr. 1/2014, n.r.). In schimb, spre deosebire de reglementarile instituite acum doi ani, documentul publicat astazi nu mai prevede operatiunile efectuate gratuit de CNPP.

Mai precis, Decizia nr. 1/2012 stabilea faptul ca nu se percepe niciun tarif pentru unele operatiuni, dintre care:

 • eliberarea, la cererea pensionarilor sau a persoanelor care, prin casa teritoriala de pensii, incaseaza drepturi banesti stabilite in baza unor legi cu caracter special, a adeverintelor privind calitatea si/sau cuantumul pensiei sau al respectivelor drepturi;
 • eliberarea catre alta casa teritoriala de pensii sau catre casele de pensii sectoriale, la cererea acestora, a adeverintelor privind stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii;
 • eliberarea, la cererea asiguratului sau a angajatorului acestuia, a adeverintei de stagiu de cotizare necesare obtinerii certificatelor privind legislatia aplicabila (formularul E 101, documentul portabil A 1, respectiv alt formular de legatura convenit), utilizate in aplicarea regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala si a acordurilor bilaterale in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte.

Aceste dispozitii nu se regasesc in documentul CNPP publicat astazi in Monitorul Oficial.

Sursa

 

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro