17 produse pentru boli rare vor fi incluse în luna mai, anunţă Ministerul Sănătăţii. Sunt aşa-numitele medicamente orfane, fără alternativă terapeutică, pe care bolnavii le găseau doar în străinătate.
În mai, vor fi incluse pe listă medicamente vitale pentru mai bine de 7.000 de pacienţi care au cancer, epilepsie, scleroze, transplant medular şi alte probleme.
Fără o soluţie în ţară, mulţi plecau la tratament peste hotare. Statul are deja datorii uriaşe pentru toţi cei trataţi afară. Pentru compensarea terapiilor fără alternativă, impactul bugetar va ajunge la 40 de milioane de lei, până la sfârşitul anului.
Mult mai mic decât am plătit anul trecut pe decontarea derivatelor de ginkgo-biloba sau nurofen. Oamenii aştia, dacă nu au aceste medicamente, mor. Ginkgo-biloba e foarte bun în anumite afecţiuni, dar nu face diferenţa dintre viaţă şi moarte, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Toate cele 3500 de medicamente de pe lista actuală vor fi reevaluate. Unele vor fi scoase, ca să poată intra altele noi.
Ministerul Sănătăţii va abroga Ordinul prin care care au primit undă verde 160 de terapii noi. Şi acelea, şi altele noi, vor fi reevaluate, la Agenţia Naţională a Medicamentului, după criteriile europene.
Toţi cei care au produse pentru această zonă să poată să aibă o evaluare a lor, iar Agenţia doar să controleze acest lucru, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.
Pacientii europeni sunt deja tratati cu aceste molecule, nu vedem ce ar putea să aducă o nouă reevaluare, a spus Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.
De fapt, se va pierde timp. Rezultatele vor fi aproape aceleaşi. Vom încerca să facem la nivel naţional o listă a pacienţilor care au de suferit din cauza acestor întârzieri, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacientului, Vasile Barbu.
Lista actualizată cu terapii inovatoare va intra în vigoare din toamnă, estimează oficialii din Sănătate.