Norme Coca 2023 - 2024

CUGETAREA ZILEI

La Târgu Jiu, Gorj, multe dintre laboratoarele de analize şi-au epuizat plafonul acordat de Casă, astfel încât, în unele cazuri, pacienţii sunt amânaţi cu programările chiar şi în 2014.

În timp ce preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi se mândreşte cu faptul că, în acest moment, nu mai sunt liste de aşteptare pentru tratamentul bolnavilor de cancer, lucru îmbucurător dealtfel, la Târgu Jiu, Gorj, multe dintre laboratoarele de analize medicale şi-au epuizat plafonul şi refuză să mai facă analize uzuale gratuite pentru pacienţi. În aceste condiţii, bolnavii fie scot bani din buzunar pentru a-şi face analizele, fie aşteaptă programarea, o lună sau chiar mai mult.

Cu o astfel de situaţie s-a confruntat săptămâna trecută M. D., tatăl unei fetiţe de 8 ani. "Am mers la medicul de familie pentru că mi se părea că fiica mea este cam palidă. Am cerut trimitere pentru a face câteva analize obişnuite, iar medicul ne-a întrebat dacă avem mai întâi programare la vreun laborator", povesteşte părintele.

La început nu a înţeles de ce este necesară programarea la analize înainte de vizita la medic, însă după ce a sunat la câteva laboratoare din oraş a priceput. "La primul laborator, Centrul Medical de Sănătate Umană, ne-au spus că doar în 2014 ne pot programa cu analizele. La al doilea, Tudormed, au exclus să facă analize cu trimitere, iar la al treilea, Bioclinica Târgu Jiu, ne-au spus că abia peste două luni au liber", explică bărbatul.

Nemulţumirea lui este alimentată şi de faptul că o dată la opt ani vrea să-i facă fetiţei sale un set de analize medicale cu trimitere de la medicul de familie şi constată că nu se poate. "Este strigător la cer! Oare boala aşteaptă după programările lor? Şi asta în condiţiile în care avem dreptul la două seturi de analize medicale gratuite pe an", se revoltă părintele. Dacă ar fi acceptat să scoată însă din buzunar 150-200 de lei, aceste analize s-ar fi putut face pe loc.

În disperare de cauză, bărbatul a apelat la cunoştinţe şi relaţii pentru a-şi rezolva problema. "Am vorbit cu o prietenă care este asistentă medicală şi care, la rândul ei, cunoaşte un medic la un laborator. Aşa am obţinut o programare la analize pentru 1 noiembrie" a detaliat bărbatul principiul de funcţionare din sistem.

Două laboratoare din nouă mai au plafon

Rugaţi să explice situaţia ivită la Gorj, reprezentanţii CNAS ne-au răspuns că din cele nouă instituţii de acest fel care se află în relaţie cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, doar două laboratoare nu au epuizat încă plafonul pentru luna octombrie. Este vorba despre Medistar şi Tudormed.

"Celelalte fac programări pentru luna noiembrie. Ca urmare a rectificării bugetare şi a deblocării fondului de rezervă de 10%, CJAS Gorj a suplimentat valoarea de contract a celor nouă laboratoare de analize pentru ultimul trimestru al acestui an", se mai arată în răspunsul trimis de CNAS.

Fără liste la cancer şi hepatită C

Bolnavii cu afecţiuni oncologice nu mai sunt nevoiţi să-şi aştepte tratamentul pe diverse liste pentru că toate solicitările au putut fi onorate, a declarat vineri, la Deva, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.

"În septembrie, toate cele 7.500 de solicitări au putut fi onorate şi avem acoperirea bugetară pentru a merge cu acest număr până la sfârşitul anului, cel puţin", a dat asigurări acesta. El a adăugat că după foarte mult timp nu avem listă de aşteptare nici pentru tratamentele de hepatită B şi C.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro