Medicii epidemiologi botoşăneni trag un semnal de alarmă în privinţa vaccinării copiilor împotriva poliomelitei, în condiţiile în care sunt părinţi în judeţ care au refuzat vaccinul. "Dreptul la vaccin al copilului este stipulat în lege. Să refuzi vaccinul este o încălcare a drepturilor copilului", susţine medicul Ecaterina Chihaia, şeful Compartimentului de Epidemiologie din Direcţia de Sănătate Publică.

Potrivit specialistului, niciodată la nivelul judeţului, vaccinarea nu a atins 100%, însă s-a situat la 95% din totalul copiilor născuţi. Problema este că influenţele din ultimii ani, în care păreri nefundamentate ştiinţific au fost promovate masiv au dus la un refuz al vaccinării ce se apropie vertiginos de 30%. "Dacă acoperirea vaccinală a fosz undeva la plus 70% în câţiva ani, numărul copiilor nevaccinaţi este mărişor. Nu pot să dau o cifră pentru că dacă nu s-au vaccinat la noi poate s-au vaccinat în alte judeţe sau în altă ţară dar este destul de mare numărul copiilor nevaccinaţi. Adică acei copii care au rămas cu vaccinarea de la naştere, adică hepatiticul din prima zi de la naştere şi BCG-ul", explică Ecaterina Chihaia.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro