Norme Coca 2023 - 2024
În condițiile în care europenii cumpără din ce în ce mai mult medicamente prin internet, Comisia Europeană dezvoltă instrumentele prin care să-i asigure pe consumatori că o farmacie care funcționează pe internet este autentică și sigură. Astfel, executivul european a adoptat ieri un Regulament de punere în aplicare în temeiul Directivei privind medicamentele falsificate, care stabilește modelul pentru un logo comun destinat farmaciilor care funcționează pe internet, precum și cerințele tehnice pentru asigurarea autenticității acestuia. Logoul va fi disponibil în a doua jumătate a anului 2015.
Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate, a declarat: „Atunci când cumpără medicamente prin internet, consumatorii trebuie să știe că, exceptând situațiile în care cumpără de la furnizori legali de medicamente prin internet, se expun riscului de a cumpăra medicamente falsificate. Medicamentele falsificate pot fi ineficiente, nocive sau chiar letale. Comisia a creat un logo comun pentru farmaciile care funcționează pe internet, astfel încât consumatorii să fie în siguranță.”
Logoul va trebui să apară pe pagina de întâmpinare a unei farmacii care funcționează pe internet. Dreptunghiul din mijlocul părții stângi conține imaginea drapelului țării UE în care își are sediul farmacia care funcționează pe internet, iar textul este tradus în limba sau în limbile oficiale ale țării respective.
Cum funcționează
În primul rând, consumatorii trebuie să caute logoul pe site-ul de internet prin intermediul căruia doresc să cumpere medicamente și să dea click pe logo. Ar trebui să fie astfel direcționați pe site-ul de internet al autorității naționale de reglementare, care conține o listă cu toate farmaciile care funcționează legal pe internet și cu alți comercianți cu amănuntul, legal autorizați, de medicamente. Dacă farmacia apare în listă, tranzacția poate fi continuată în siguranță. Dacă farmacia nu este în listă, consumatorii sunt sfătuiți să nu cumpere de pe site-ul respectiv și să apeleze în schimb la unul dintre comercianții legali cu amănuntul incluși în lista de pe site-ul de internet al autorității naționale de reglementare din țara dumneavoastră.
Regulamentul ar trebui să intre în vigoare în următoarele patru până la șase săptămâni. Statele membre au la dispoziție un an pentru a se pregăti pentru aplicarea sa.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro