Sistemul românesc de sănătate nu oferă toate posibilităţile de tratament, dar nici statul nu alocă suficienţi bani pentru acei bolnavi a căror singură şansă de supravieţuire este o operaţie în străinătate. De la începutul anului, Ministerul Sănătăţii a aprobat doar 22 de dosare pentru tratamente în afara României, din 52 depuse. Totul se reduce la bani: în ultimii doi ani, fondurile alocate acestui domeniu au fost înjumătăţite.
Două dosare pline de acte, adeverinte, rapoarte medicale si buletine de analiză. Toate strânse pe parcursul a câtiva ani. De toate acestea a avut nevoie Daniel Dimulescu pentru a ramâne în viată, deoarece suferea de o boală rară, iar transplantul de plâmâni de care avea nevoie se face numai în străinatate.
„Sunt foarte putine cazuri în toata lumea, vreo 200 (...) si singura sansă era un transplant de plămâni, pe care l-am făcut în 2009 la Viena”, povesteste Daniel Dimulescu.
Avea nevoie de 120.000 de euro, bani care, după alte patru luni de asteptare, au venit de la Ministerul Sănătătii. Traseul obtinerii fondurilor lor este însă unul anevoios.
Pacientul întocmeste un dosar care contine adeverinta de la medicul de familie, un raport medical si o cerere tip. Dosarul se depune la directia de sănătate publică. Mai departe, dosarul ajunge la o comisie de specialitate care decide dacă cererea este îndreptătită. Dacă răspunsul este favorabil, cererea pacientului ajunge la Ministerul Sănătătii, unde o altă comisie dă verdictul final.
În lege totul este clar. În realitate, însă, lipsa banilor pune mari piedici pacientilor. O demonstreaza o filmare cu camera ascunsa la Directia de Sănătate Publică.
Înregistrare cu camera ascunsă:
Acestia sunt pasii. Apoi, la minister, când se întruneste comisia si în functie de fonduri...
Bani nu prea mai sunt, iar acest program înteleg că se lucrează la modificarea ordinului si nu stiu cum va mai rămâne.
Tocmai din acest motiv, din 52 de dosare de tratament care au ajuns la Ministerul Sănătătii, au fost aprobate doar 22. De altfel, fondurile destinate tratamentelor medicale în străinătate au fost înjumătătite în 2013 si 2014, comparativ cu 2012. De la 30, la 18 milioane de lei.
„La începutul acestui an, din răspunsurile din primele luni, pentru că nu era aprobat bugetul, pacientii erau amânati. Orice amânare poate sa îl coste pe pacient viata”, spune Carmen Uscatu, presedintele Asociatiei Salvează Vieti.
Ministerul Sănătătii dă bani pentru tratamente în străinătate atunci când nu exista remediu în tară. Până acum s-au aprobat dosare pentru transplant, radioterapie împotriva cancerului sau operatii pe inimă. Israel, Austria, Germania, Italia, Ungaria si Spania sunt tările unde au mers cei mai multi pacienti.