Ebola a omorât până acum peste 2000 de oameni. Nimeni nu ştie câte persone sunt infectate aşa că se recurge la o măsură extremă. Populaţia celor mai afectate state africane, Sierra Leone, Liberia şi Guineea, va fi consemnată la domiciuliu în perioada 18-20 septembrie pentru a fi testată. Numai aşa se va afla dimensiunea reală a epidemiei.

Aproape două mii de oameni au murit până acum în epidemia de Ebola de anul acesta. Boala este mortală şi extrem de contagioasă: se ia prin contactul fizic cu secreţii ale persoanei infectate. Cu alte cuvinte, prin simplul contact. Există suspiciuni că este transmisibilă şi prin aer.

Primele cazuri de Ebola au fost depistate încă din martie. Epidemia a pornit din Guineea, apoi s-a extins spre Liberia, Sierra Leone, Nigeria şi Senegal. Şi alte state africane ar putea avea cazuri de care nu se ştie oficial.

Din cauza infrastructurii proaste pe continentul măcinat de interminabile conflicte şi războaie civile, spitalele sunt neîncăpătoare iar pacienţii sunt de multe ori trataţi ca la închisoare sau neglijaţi. La Monrovia, capitala Liberiei, un bolnav a plecat din spital ca să caute ceva de mâncare.

Speranţe există; sunt oameni care au scăpat de teribila febră hemoragică. O misionară din America, un tânăr din Marea Britanie. Există deja tratamente experimentale - s-a vorbit mult de antibioticul ZMapp.

Ar fi şi cazul: o simplă consultare a site-ului Wikipedia arată că din 1976, de la descoperirea virusului, au fost epidemii mai mult sau mai puţin răspândite în fiecare an în statele africane. Se pare că Occidentul reacţionează numai când există un pericol real ca boala să treacă şi pe alte continente.

Autorităţile canadiene au printre cele mai avansate cercetări, inclusiv în domeniul unor eventuale vaccinuri anti-Ebola, şi spun că una din marile probleme este transportul substanţelor, care trebuie păstrate la o temperatură scăzută, în condiţiile toride din Africa.

Soarta celor ameninţaţi de virusul ebola este în mâinile autorităţilor din ţările dezvoltate, nu din Africa.

- See more at: http://stiri.tvr.ro/lupta-cu-ebola-oamenii-din-sierra-leone-liberia-si-guineea-consemnati-la-domiciliu-pentru-teste_49705.html#sthash.88UanxaG.dpuf

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro