În vreme ce recomandările anterioare ale OMS (2002) setau limita maximă recomandată de zahăr la 10% din totalul caloriilor acumulate într-o zi, experţii Organizaţiei consideră acum că această limită trebuie redusă la jumătate. Motivul invocat de specialişti este legătura evidentă dintre consumul de zahăr şi creşterea în greutate, dar şi sănătatea orală care lasă de dorit.
Cum se traduce această proporţie în alimentaţia noastră zilnică? Ei bine, noile recomandări OMS prevăd ca limita maximă de zahăr pe zi să fie de 25 de grame, adică de aproximativ 6 linguriţe. Prin comparaţie, o cutie de cola conţine 35 de grame de zahăr, iar un baton de ciocolată Mars sau KitKat – 27 de grame, adică peste limita maximă admisă pentru o zi întreagă.
Practic, dacă ai mâncat un Mars sau dacă ai băut o cola nu ar trebui să mai mănânci absolut nimic cu conţinut de zahăr. Ceea ce este aproape imposibil, de vreme ce foarte multe dintre alimentele procesate au în compoziţie zahăr.
Noul ghid OMS vine în contextul în care un studiu publicat luna trecută în revista medicală „Jama Internal Medicine“ (pe 11.000 de persoane) arăta că la 7 adulţi din 10, peste 10% din aportul caloric total provine din zahărul adăugat, iar în cazul unui adult din 10, acest nivel depăşeşte chiar 25%.
Ghidul privind recomandările de consum al zahărului se află în dezbatere publică pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (www.who.int), începând de joi, 5 martie, şi până marţi, 31 martie.
După ce vor fi analizate toate propunerile de către experţii OMS, ghidul se va constitui în recomandări adresate tuturor statelor membre pentru reducerea consumului de zahăr.