Norme Coca 2023 - 2024

Principalul vinovat pentru numărul mare de cazuri de obezitate şi cel de carii dentare la nivel mondial este considerat astăzi zahărul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un ghid pentru reducerea la jumătate a consumului de zahăr în toată lumea.

 Ceea ce vrea Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prin noul ghid antizahăr este o recomandare mai strictă privind aportul de zahăr adăugat în alimentaţie. Mai precis, OMS cere ca nivelul zahărului adăugat în dietă să nu depăşească 5% din aportul caloric zilnic.
 • Zahărul adăugat este orice formă de zahăr care nu se regăseşte în mod natural în alimente. Acesta este considerat astăzi unul dintre principalii vinovaţi pentru epidemia mondială de obezitate de diabet zaharat.

În vreme ce recomandările anterioare ale OMS (2002) setau limita maximă recomandată de zahăr la 10% din totalul caloriilor acumulate într-o zi, experţii Organizaţiei consideră acum că această limită trebuie redusă la jumătate. Motivul invocat de specialişti este legătura evidentă dintre consumul de zahăr şi creşterea în greutate, dar şi sănătatea orală care lasă de dorit.

Cum se traduce această proporţie în alimentaţia noastră zilnică? Ei bine, noile recomandări OMS prevăd ca limita maximă de zahăr pe zi să fie de 25 de grame, adică de aproximativ 6 linguriţe. Prin comparaţie, o cutie de cola conţine 35 de grame de zahăr, iar un baton de ciocolată Mars sau KitKat – 27 de grame, adică peste limita maximă admisă pentru o zi întreagă.

Practic, dacă ai mâncat un Mars sau dacă ai băut o cola nu ar trebui să mai mănânci absolut nimic cu conţinut de zahăr. Ceea ce este aproape imposibil, de vreme ce foarte multe dintre alimentele procesate au în compoziţie zahăr.

Noul ghid OMS vine în contextul în care un studiu publicat luna trecută în revista medicală „Jama Internal Medicine“ (pe 11.000 de persoane) arăta că la 7 adulţi din 10, peste 10% din aportul caloric total provine din zahărul adăugat, iar în cazul unui adult din 10, acest nivel depăşeşte chiar 25%.

Ghidul privind recomandările de consum al zahărului se află în dezbatere publică pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (www.who.int), începând de joi, 5 martie, şi până marţi, 31 martie.

După ce vor fi analizate toate propunerile de către experţii OMS, ghidul se va constitui în recomandări adresate tuturor statelor membre pentru reducerea consumului de zahăr.


Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro