Norme Coca 2023 - 2024

Ploile din ultimele zile au scos din pământ mii de ciuperci. Pofticioşii trebuie să fie însă foarte atenţi: ar fi bine să nu cumpere nimic de la vânzătorii de pe marginea drumului. Biologii spun că jumătate dintre plantele răsărite acum sunt otrăvitoare. Cei care văd lamele pe coada ciupercii sau urme de mucegai trebuie să renunţe la ideea unei tocăniţe.

Specialiştii spun că diferenţa dintre o ciulama bună şi o vizită la spital o fac detalii aproape insesizabile. De exemplu, ciupercile care au lamele pe coadă şi cresc pe lemn putrezit vor trimite cu siguranţă consumatorii la secţiile de urgenţe ale spitalelor.

Buretele viperei este una dintre cele mai otrăvitoare ciuperci şi poate aduce rapid moartea. Singurul lucru care o diferenţiază de cele comestibile este gulerul.

Nici cei care merg în pieţe nu pot fi siguri că nu se îmbolnăvesc. Vânzătorii îşi vând marfa, iar dacă se întâmplă o tragedie nimeni nu îi poate identifica.

Medicii spun că acum, în perioada ploilor, au multe cazuri grave. Ei precizează că, dacă cei care mănâncă ciuperci au stări de greaţă şi frisoane, trebuie să recurgă de urgenţă la ajutor specializat, de regulă la secţiile de urgenţă ale spitalelor.

Unele specii de ciuperci otrăvitoare provoacă în plus delir şi halucinaţii.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro