Măicuţele de la o mănăstire din Neamţ au refuzat să primească cardurile de sănătate şi cer autorităţilor să găsească o altă metodă alternativă pentru a putea beneficia de servicii medicale.

Casa de Asigurări de Sănătate din Neamţ se confruntă cu o situaţie fără precedent: 41 de călugăriţe de la o mănăstire din judeţ au refuzat să primească cardurile de sănătate. La începutul săptămânii, Poşta Română a returnat CAS Neamţ 41 de carduri care trebuiau să ajungă la personalul Mănăstirii Dobru, din comuna Vânători-Neamţ, deoarece măicuţele de aici au refuzat să le primească de teama cipurilor.

Odată cu cardurile, la sediul CJAS Neamţ a ajuns şi o petiţie prin care măicuţele lăcaşului de rit vechi explicau refuzul cardurilor, scrie Adevărul. „Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea”, se arată în adresă.

Prin aceeaşi petiţie, personalul monahal al mănăstirii Dobru cere o formă alternativă la cardul de sănătate pentru a putea beneficia de serviciile medicale şi de la 1 ianuarie 2015. „Solicit o alternativă prin care să pot accesa în continuare serviciile medicale în calitate de asigurat”, se mai precizează în petiţia trimisă de măicuţe la Casa judeţeană de Sănătate. Confruntat cu situaţie de acest gen, preşedintele-director al CJAS Neamţ a declarat că va trimite adresa către Casa Naţională, singura în măsură să ia o decizie, chiar dacă, în acest moment, o soluţie legală la cererea măicuţelor nu se întrevede.

„Persoanele respective fac trimiteri la articole din Constituţie, vorbesc despre convingerile religioase sau despre liberal arbitru, dar nu văd cu ce se încalcă aceste drepturi. În plus, spun că numele de botez să nu fie asociat unui număr, or’ de ce nu au refuzat cartea de identitate, că e aceeaşi situaţie? Nu sunt eu în măsură să contest ceea ce cer persoanele respective, dar va fi decizia Casei Naţionale în acest caz pentru că e o problemă unitară”, a menţionat juristul Radu Firăstrău, şeful Casei de Sănătate Neamţ.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro