Dacă v-aţi programat pentru mâine o vizită la medicii de diferite specialităţi din policlinici, aveţi trimitere pentru analize medicale sau bilet de internare pentru o afecţiune cronică, vă sfătuim să amânați o zi sau măcar să verificați telefonic dacă este cineva să vă primească. Pe 7 aprillie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii şi, conform contactului colectiv de muncă din Sănătate, angajaţii au zi liberă plătită.

Chiar dacă nu toată lumea se va prevala de acest drept, mai ales medicii de familie, care nu sunt angajaţi la stat, ci sunt propriii stăpâni, cei care au probleme de sănătate majore, a căror rezolvare nu suportă amânare, sunt sfătuiţi să se îndrepte direct către unităţile de primire urgenţe.

Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 7 aprilie. În această zi au loc dezbateri pe teme legate de sănătate în întreaga lume, iar angajaţii din sistem se bucură de o zi liberă, ne-a confirmat dr. Gabriel Moraru, preşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Braşov: „Aşa spune legea, dar pe de altă parte fiecare unitate se organizează, de comun acord cu angajaţii, aşa că e posibil ca unii să lucreze”. Potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector, ziua de 7 aprilie este zi de sărbătoare legală, iar cei nu vor sau nu pot efectua această zi liberă au dreptul la recuperarea ei în decurs de 30 de zile. Trebuie știut că astăzi, cu toate că e zi nelucrătoare, unităţile sanitare trebuie să asigure continuitatea asistenţei medicale şi de îngrijire a pacienţilor şi populaţiei. Activitatea în spitale se va desfăşura după program de duminică, asigurându-se liniile de gardă şi preluarea urgenţelor medicale. Consultaţiile în ambulatoriul de specialitate, analizele de laborator şi investigaţiile se vor face, în mare parte, abia de mâine. Medicii de familie, în majoritate, vor avea însă cabinetele deschise, spune dr. Andrea Elena Neculau, președinta Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Brașov (AMFBV). „M-au întrebat şi câteva colege despre asta. Le-am spus acelaşi lucru: fiecare decide pentru cabinetul său. Este o profesie liberală, nu suntem angajaţi la stat, să ni se aplice prevederile contractului colectiv de muncă referitoare la Ziua Mondială a Sănătăţii ca zi liberă plătită. Şi după protestul nostru, de vineri şi luni, când nu am lucrat în relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate, ar fi îngrozitor pentru pacienţii noştri, dar şi pentru noi. Ieri am avut 80 de pacienţi la uşă!”, ne-a declarat dr. Neculau.

De altfel, şi dr. Daniela Neculoiu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, a precizat că, în afară de faptul că la UPU şi pe secţiile spitalului lucrurile decurg la fel ca într-o zi liberă de week-end sau de sărbătoare legală, şi în ambulatoriul unităţii sanitare sunt unii medici care vor lucra: „Nu toţi au vrut să-şi ia liber mâine, aşa că nu am putut afişa pe uşi că ar fi închis ambulatoriul. Cei care vor lucra îşi vor lua ziua liberă în următoarele 30 de zile”.

 

SURSA

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro