O echipă de cercetători a identificat o serie de anticorpi până acum necunoscuți care ar putea permite dezvoltarea unor noi vaccinuri împotriva parazitului Plasmodium falciparum, responsabil de forma cea mai gravă de malarie, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.

Foto: (c) Mary F Adams / REUTERS

Prin expunerea unui număr mare de proteine aparținându-i acestui parazit la anticorpii produși în mod natural de sistemul imunitar al unor copii infectați din Kenya, oamenii de știință au reușit să identifice o serie de antigene până în prezent necunoscute.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit și noi modalități de a folosi aceste antigene, care provoacă o reacție imunitară, prin asocierea lor în vaccinuri pentru a obține protecție împotriva parazitului care provoacă malaria.

"Rezistența la tratamentele antimalarie (...) este o problemă din ce în ce mai gravă, care face indispensabilă obținerea de noi vaccinuri împotriva parazitului Plasmodium falciparum", a susținut Dr. Faith Osier, de la Institutul de Studii Medicale din Kenya (KEMRI), coordonatoarea acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei medicale americane Science Translational Medicine.

Conform ei, acest studiu "oferă un număr mare de posibile noi vaccinuri care ne dau speranță" în lupta împotriva acestei maladii.

Malaria ucide anual peste 600.000 de oameni din întreaga lume, majoritatea victimelor provenind din rândul copiilor din Africa subsahariană.

În cadrul acestui studiu oamenii de știință au monitorizat timp de 6 luni un grup de copii infectați cu parazitul care provoacă malaria. O parte dintre aceștia s-au îmbolnăvit de malarie, în timp ce alții erau protejați de anticorpi naturali care împiedicau penetrarea membranei celulelor sanguine de către parazit.

Eșantioanele de sânge recoltate de la acești copii a permis identificarea unei combinații de anticorpi care pot oferi protecție totală împotriva paludismului, conform oamenilor de știință.

Malaria se transmite, în principal, prin înțepăturile țânțarilor anofeli, insecte care au devenit din ce în ce mai rezistente la insecticidele menite să le extermine.

AGERPRES/(AS — editor: Codruț Bălu)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro