Adăugarea tomosintezei, o metodă 3D de imagistică a sânului, la mamografia digitală a fost asociată, la 170.000 de examinări, cu scăderea proporţiei pacientelor rechemate pentru investigaţii suplimentare şi cu creşterea ratei de detectare a cancerului, potrivit unui studiu publicat astăzi în revista ştiinţifică JAMA.

 

Screeningul prin mamografie a jucat un rol importat în reducerea mortalităţii prin cancer de sân, dar şi fost criticat pentru numărul excesiv de rezultate fals pozitive, sensibilitatea (capacitatea unui test de a identifica în mod corect o afecţiune) limitată şi potenţialul de a supradiagnostica leziuni minore din punct de vedere clinic. În urmă cu trei ani, Food and Drug Administration (agenţia americană care reglementează medicamentele şi dispozitivele medicale) a utilizarea tomosintezei (cunoscută şi ca mamografie 3D) în combinaţie cu mamografia digitală pentru screeningul cancerului.

 

Un grup de cercetători de la un spital american au realizat studiul folosind date din 13 centre, pentru a descoperi dacă mamografia împreună cu tomosinteza are rezultate mai bune comparativ cu mamografia standard în programele de screening al cancerului de sân. Au fost astfel evaluate circa 455.000 de examinări (dintre care peste 281.000 mamografii şi peste 173.000 mamografii + tomosinteză).

 

Datele arată că numărul de rechemări pentru teste suplimentare a scăzut de la 107 (pentru mamografii) la 91 (mamografii+tomosinteză) la 1.000 de examinări. În plus, rata de detectare a cancerului a crescut de la 4,2 la 5,4, iar cea de detectare a cancerelor invazive – de la 2,9 la 4,1.

 

Potrivit autorilor, faptul că numărul testelor şi biopsiilor inutile este redus, iar simultan rata de detectare a cancerului creşte, par a sprijini adoptarea tomosintezei ca metodă de screening. Cu toate acestea, subliniază ei, este necesară şi o evaluare a beneficiilor clinice.

 

Noul studiu vine pe fondul dezbaterilor referitoare la valoarea screeningului pentru cancerul de sân, în condiţiile creşterii costurilor pentru sistemele de sănătate.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro