Norme Coca 2023 - 2024

Mamografia 3D permite depistarea mai multor cancere mamare şi reduce numărul diagnosticelor eronate în comparaţie cu radiografia convenţională, potrivit rezultatelor unui vast studiu clinic.

În comparaţie cu mamografia 2D, mamografia digitală 3D prin tomosinteză creşte cu 41% rata de detectare a tumorilor mamare invazive şi cu 29% depistarea tuturor cancerelor mamare.

Această tehnică de imagistică tridimensională aprobată de Agenţia americană pentru medicamente (FDA) în 2011 a condus şi la o reducere cu 15% a numărului de diagnostice eronate (pozitive şi negative), precizează autorii acestui studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Studiul, cel mai vast realizat până în prezent despre eficienţa acestei tehnici de depistare, a fost efectuat pe aproape o jumătate de milion de femei internate în 13 centre medicale din Statele Unite.

"Acest studiu confirmă ceea ce ştiam deja: mamografia 3D depistează mai multe cancere invazive şi le scuteşte pe femei de anxietate şi de costurile unor analize suplimentare pentru a confirma că era vorba de o alertă falsă", a explicat Donna Plecha, medic la Case Medical Center din oraşul american Cleveland.

Noua metodă, care combină o mamografie digitală şi o imagistică prin tomosinteză, permite obţinerea unor imagini mult mai detaliate şi mai concentrate asupra celulelor mamare. Ele sunt utilizate pentru a produce serii de colaje cu grosimi de 1 milimetru ce pot fi vizualizate într-o reconstituire a sânului în 3D.

Tehnica nu diferă prea mult de mamografia convenţională, întrucât durează cu doar câteva secunde mai mult decât aceasta.

Momentul în care este descoperit un cancer mamar determină şansele de supravieţuire ale pacientei. De aceea este foarte important ca femeile de peste 40 de ani să efectueze o mamografie pe an.

Dacă un cancer este detectat suficient de devreme şi nu s-a răspândit dincolo de sân, rata de supravieţuire pentru următorii cinci ani este de 97%, au subliniat autorii studiului.

O femeie din opt va suferi de un cancer mamar la un anumit moment în viaţa ei, în Statele Unite.

Potrivit American Cancer Society, 235.000 de femei americane vor fi depistate în 2014 cu cancer mamar, iar această maladie va fi mortală pentru 40.430 dintre ele.

Surse: Mediafax, NBC News

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro