Norme Coca 2023 - 2024

1,4 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare an la nivel mondial, atrag atentia specialistii. „Acum e rândul tau sa ai grija de mama ta!” este mesajul campaniei de anul acesta de informare despre cancerul de sân „Nu am facut destul”..

Cât de mult poate reduce un stil de viata sanatos riscul de a te îmbolnavi de cancer de sân?

Recomandata de Institutul National de Cancer din SUA dupa vârsta de 40 de ani, mamografia este o analiza care ajuta la depistarea cancerului mamar în absenta simptomelor clasice de boala (dureri, modificari la nivelul pielii, scurgeri) si chiar în absenta nodulilor detectabili la autopalpare.

„Aceasta analiza ajuta si la detectarea microcalcifierilor, care pot indica prezenta unui cancer mamar. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creste sansele de reusita a tratamentului. Rezultate diferitelor studii clinice arata ca mamografia poate ajuta la reducerea semnificativa a deceselor cauzate de cancerul de sân între 40 si 70 de ani, în special dupa vârsta de 50 de ani. Chiar si atunci când rezultatele analizei sunt favorabile, noi recomandam repetarea ei la fiecare 1-2 ani”, spune medicul primar oncolog Stefan Curescu, de la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta din Timisoara, pentru a justifica demersul Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si al Ligii Române de Cancer de a relua, pentru al treila an la rând, campania de informare despre cancerul de sân „Nu am facut destul”, cu mesajul „Acum e rândul tau sa ai grija de mama ta”.

„Este timpul sa o sustinem pe cea mai draga femeie din viata noastra, care ne-a fost la rândul ei alaturi de-a lungul vietii. Acum ea se afla la vârsta când este mai expusa riscului de îmbolnavire. Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbarilor prin care trece o femeie. Sa avem grija de mamele noastre si sa le daruim, macar în aceasta luna, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul ca le stim sanatoase pe cele mai importante femei din viata noastra este de nepretuit”, subliniaza Cezar Irimia, presedintele FABC, în cadrul conferintei de presa care a marcat Luna de Lupta Împotriva Cancerului de Sân.

 

Ce trebuie sa stii despre cancerul de sân

  • apare la femei din ce în ce mai tinere;

 

  • neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, cu mai mult de 400.000 decât întreaga populatie feminina declarata a Bucurestiului! Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli;

 

  • aparitia unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer, dar trebuie investigata;

 

  • 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni;

 

  • de cele mai multe ori, simptomele apar în stadii destul de avansate ale bolii;

 

  • 70% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminarea sânilor;

 

  • femeile cu implant cu silicon nu sunt mai expuse riscului de cancer mamar, dar trebuie sa efectueze anual o mamografie pentru ca este foarte dificil de depistat o eventuala transformare a celulelor;

 

  • cancerul de sân în stadiul I sau II nu mai recidiveaza decât în sub 10% din cazuri;

 

  • O forma deosebit de grava a cancerului mamar este cel de tip HER2-pozitiv, pentru care, pâna în urma cu 15 de ani, nu exista tratament tintit. HER 2, aflat pe suprafata anumitor celule canceroase, este un receptor pentru un anumit factor de crestere, denumit factor epidermal uman. Acesta se dezvolta în mod natural în corp, iar atunci când se ataseaza de receptorul HER 2, stimuleaza celulele (în acest caz, canceroase) sa se dezvolte si sa se multiplice excesiv. În cancerul mamar de tip HER2-pozitiv, pe suprafata celulelor canceroase sunt prezente cantitati mari ale factorului de crestere epidermal uman 2. Aproximativ 15-20% din cazurile de cancer mamar au pozitivitate HER 2. Pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar, testarea HER 2 este indicata si gratuita.

 

Semne si simptome

Este deosebit de importanta cunoasterea semnelor si simptomelor care sa orienteze femeile si sa le determine sa se prezinte la un examen de specialitate cât mai rapid, în timp util, înainte de extinderea bolii, crescând astfel considerabil sansele de vindecare.

 

Cele mai frecvente semne si simptome sunt :

  • un nodul dur, de forma neregulata, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicita un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentala, de catre pacienta a unui nodul mamar. În momentul prezentarii la medic, acesti noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.

 

  • Durerea prezenta la nivelul sânilor, desi un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).

 

  • Modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este înrosita, îngrosata, cu pori dilatati (aspect de „coaja de portocala”), aderenta de nodul. Aparitia pe pielea sânului a unei adâncituri, care cuteaza pielea din jur ori a unei ulceratii.

 

  • Marirea neobisnuita în volum a unui sân.

 

  • Modificari ale conturului sânilor.

 

  • Aparitia unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locala).

 

  • Mameloane îndreptate în directii asimetrice sau unul dintre ele retractat.

 

  • Aparitia unor eczeme la nivelul areolelor mamare.

 

  • Palparea în axila a unor nodului cu volum marit, duri, uneori durerosi.

 

  • În putine cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro