Managerul Maternităţii Polizu, prof. dr. Nicolae Suciu, consideră că ar trebui realizat un program naţional unitar de diminuare a naşterilor premature iar reţeaua de obstretică-ginecologie ar trebui să îşi intensifice eforturile astfel încât numărul acestor naşteri să fie mai mic.
Suciu, care este şi şeful Institutului pentru ocrotirea mamei şi copilului "Alfred Rusescu", a precizat că la Polizu sunt suficiente incubatoare şi a arătat că problema financiară a fost întotdeauna rezolvată, subliniind că resursa umană ar trebui să fie mai bine pregătită.

"Cred că sunt suficiente incubatoarele. Reţeaua de obstretică-ginecologie trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a interfera cu cauzele care duc la naşteri premature. Nu cred că facem chiar ce trebuie. Trebuie făcut un program naţional unitar de diminuarea a naşterilor premature. Aproape 15% dintre copiii din România se nasc prematur anual. Am avut o celulă de lucru săptămâna trecută, când ministrul Sănătăţii ne-a pus pe toţi drepţi şi a făcut bine, pentru că, dacă nu ne adunăm şi nu contribuim toţi la o fundamentare a unei atitudini profesionale... Acolo a reieşit că, deşi natalitatea scade cu aproape 10%, numărul prematurilor creşte. Este un paradox, nu se poate. Cred că actualii decidenţi politici sunt interesaţi să îndrepte puţin din nişte neajunsuri, poate şi noi specialiştii trebuie să răspundem şi să venim cu soluţii. Decidentul politic nu poate hotărî el, el poate aloca resurse, dar până la urmă specialistul trebuie să facă ce trebuie", a arătat Suciu.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele care duc la naşteri premature este şi aceea că femeile nu sunt luate în evidenţă din primul trimestru de sarcină iar reţeaua de medicină de familie ar putea să fie mai implicată în această problemă. "Dacă am dubla numărul celor care se iau în evidenţă în primul trimestru, garantez că s-ar diminua cu jumătate numărul naşterilor premature. Aş dori să implicăm mai mult reţeaua de medicină de familie. Să ducem munca de lămurire ca pacientele să intre în evidenţă din primul trimestru de sarcină şi să facem investigaţii care pot anticipa o naştere prematură. Unele se prezintă în condiţii nefavorabile, de la condiţii locale infecţioase la condiţii morfologice materne, şi nu în ultimul rând multe mame îşi împart timpul între serviciu, menaj şi sunt suprasolicitate. Am înţeles că trebuie să facem mai mult. Societatea de Obstretică Ginecologie se va mobiliza mai mult şi trebuie să facem mai mult. Un manager de spital spunea că nu are incubatoare. Mă iertaţi! Eu sunt manager de mai mulţi ani. Întotdeauna am găsit resurse financiare. Nu resursa financiară este problema. Omul trebuie să se şi gospodărească. Noi trebuie să umblăm şi la resursa umană, să le pregătim. Credem că suntem foarte buni, nu suntem! Când ieşim în competiţie pe piaţa profesionalismului academic, practic, să ştiţi că suntem sub jumătate", a mai declarat managerul Maternităţii Polizu. AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro