Norme Coca 2023 - 2024

Autorităţile din Marea Britanie i-au interzis dreptul de practică doctorului a cărui cercetare lega apariţia autismului de vaccinul împotriva pojarului, oreionului şi rubeolei /vaccinul MMR/, însă milioane de părinţi continuă să nu îşi vaccineze copiii, în urma publicării studiului său în 1998.

Chiar dacă, de la publicarea sa în 1998, cercetarea medicului Andrew Wakefield a fost discreditată în numeroase rânduri, ratele vaccinării copiilor împotriva celor trei boli nu şi-au revenit complet, iar cauza doctorului britanic este susţinută în SUA de celebrităţi cum ar fi Jim Carrey şi Jenny McCarthy.

Wakefield a fost primul cercetător care a publicat o cercetare academică care sugera o legătură între autism şi vaccinul MMR. De atunci, milioane de părinţi au abandonat vaccinul, ceea ce a dus la creştere a numărului de cazuri de pojar în ţările occidentale, după ce anterior boala aproape dispăruse.

În Marea Britanie, cercetarea lui Wakefied a dus la un declin uriaş al numărului copiilor care făceau vaccinul MMR, de la 95% în 1995, la 50% în anumite părţi ale Londrei în primii ani după 2000. Chiar dacă mai recent rata copiilor care fac vaccinul a început să îşi revină, există încă epidemii de pojar, iar în 2006, un băiat de 13 ani a fost prima persoană care a murit de pojar în Marea Britanie în ultimii 14 ani.

Autoritatea britanică care oferă dreptul de a practica medicina şi supraveghează activitatea doctorilor/ General Medical Council/ l-a găsit pe Wakefield vinovat de serioase erori de conduită profesională şi l-a privat de dreptul de a practica medicina în Marea Britanie.

Consiliul şi-a bazat decizia pe descoperirea faptului că Wakefield, alături de alţi doi doctori care au participat la cercetare s-au făcut vinovaţi de o 'lipsă de respect flagrantă' faţă de copiii care au participat la studiu. Wakefied a luat mostre de sânge de la copiii prezenţi la petrecerea fiului său, cărora le-a oferit câte 5 lire.

Între 1998-2004, mai multe studii publicate în jurnale printre care The Lancet, New England Journal of Medicine, Pediatrics şi BMJ au arătat că nu există nicio legătură între autism şi vaccinul împotriva pojarului.

Cu toate acestea, Wakefield s-a mutat în SUA în 2004 şi a pus bazele unui centru de cercetare a autismului la Austin, Texas, unde a avut de mulţi adepţi, deşi nu avea licenţă pentru a putea profesa ca doctor şi era întâmpinat cu reticenţă de comunitatea medicală.

La momentul studiului, în 1998, Wakefield lucra ca gastroenterolog la Royal Free Hospital din Londra şi nu a beneficiat de aprobare pentru a face cercetarea. Ulterior, unii dintre autorii studiului au renunţat la concluziile formulate în cercetare.

Revista medicală britanică The Lancet retractase formal în februarie 2010 concluziile acestui studiu pe care îl publicase şi a decis să retragă din circulaţie articolul care a antrenat reducerea masivă a utilizării acestui triplu vaccin în Marea Britanie. Ea recunoscuse, de altfel, încă din 2004 că nu ar fi trebuit să publice acel studiu condus de Dr Andrew Wakefield, care a devenit subiectul unei vii polemici în Marea Britanie.

În martie 2010, justiţia americană a respins orice legătură între vaccinul ROR administrat bebeluşului William Mead şi simptomele de autism pe care le-a dezvoltat după şase luni. Alte trei procese ale unor familii care intentaseră procese similare au primit acelaşi verdict.

În decizia sa, tribunalul special american însărcinat să rezolve urmăririle declanşate împotriva statului pentru obţinerea unor compensaţii financiare estimează că 'teoria unei cauze /a îmbolnăvirilor/ provenite din vaccin nu are bază ştiinţifică'.

Părinţii lui William Mead, ca şi ai altor aproape 5.000 copii în SUA, cereau tribunalului special să recunoască faptul că un produs pe bază de mercur /thimerosal/, conţinut în unele vaccinuri precum ROR, poate fi la originea autismului copiilor lor.

Refuzul a numeroşi părinţi de a-şi lăsa copiii vaccinaţi împotriva infecţiilor infantile a contribuit la apariţia unui mare număr de cazuri de rujeolă în SUA şi în unele ţări europene mulţi ani la rând, potrivit Centrelor americane de control şi de prevenire a maladiilor.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro