Norme Coca 2023 - 2024

Pentru mulți dintre noi, concediul înseamnă mare sau munte. Este bine să profităm la maximum de escapadele la malul mării sau pe piscurile munților, unde ne putem încărca bateriile, lăsând în urmă stresul și oboseala care ne copleșesc la oraș.

Aerosolii marini, indicați în alergii

Aerosolii se formează atunci când valurile se lovesc de țărm și este indicat să profităm de ei mai ales dimineața și seara, întrucât soarele puternic le poate reduce calitatea. Inhalarea aerului de la malul mării are efect terapeutic grație particulelor conținute, care au efect benefic mai ales în bolile pulmonare.

Clorura de sodiu, iodul, magneziul, substanțele alcaline și bromurile din componența aerosolilor reduc inflamația la nivelul plămânilor și pot fi terapie adjuvantă în astm bronșic și în alergii.

Apa mării are efect cicatrizant

Bogată în minerale și oligoelemente, apa de mare are acțiune fortifiantă asupra organismului. Grație concentrației de sare, apa de mare accelerează cicatrizarea și curăță sinusurile. De altfel, apa de mare este bună pentru cărățarea nasului, precum și pentru desfundarea acestuia în cazul unei rinite alergice.

Și beneficiile nu se opresc aici. Pe listă mai pot fi adăugate stimularea circulației sangvine, îmbunătățirea sistemului imunitar și acțiunea preventivă sau curativă în afecțiuni scheletice sau articulare (artroză, osteoporoză, reumatism inflamatoriu) și în traumatisme osoase.


Nămolul, bun pentru oase

Dacă mergem la mare, este bine să profităm și de împachetările cu nămol. Acestea pot reduce simptomele unor boli precum artroza, spondiloza, scleroza multiplă, precum și ale unor afecțiuni ginecologice, fiind de ajutor și în infertilitate.

Terapia cu nămol este indicată sub supravegherea medicului și se poate face la multe dintre stațiunile românești, dintre care cea mai cunoscută este Techirghiol.

Împachetările cu nămol nu sunt indicate celor cu diabet, astm, ulcer, epilepsie, hepatită sau cancer. De asemenea, sunt contraindicate gravidelor, pentru că pot duce la pierderea sarcinii.

1 litru de apă de mare conține:

sodiu – 12.800 mg, magneziu – 1.290 mg, potasiu – 493 mg, calciu – 442 mg, sulf – 87 mg, brom – 66,3 mg, bor – 3,85 mg, fluor - 1,44 mg, fosfor – 0,707 mg, litiu – 0,508 mg, zinc – 0,083 mg, iod – 0,065 mg, mangan – 0,059 mg, fier – 0,010 mg, cobalt – 0,007 mg, cupru – 0,007 mg.

Aerul de munte curăță plămânii

Și aerul de munte este sănătate curată, autând la refacerea tonusului. Aerosolii montani au în componență uleiuri volatile care provin de la brazi, pini și molizi și au efecte terapeutice în amigdalită, sinuzită, rinofaringită, laringită, tuberculoză, alergii și astm bronșic.

De asemenea, aerul de munte alungă stările depresive, stresul și insomniile. Fiind mai bogat în oxigen decât cel din orașe, aerosolii montani stimulează sistemul imunitar și poate reda echilibrul psiho-emoțional.

Dr. Nicu Găinoiu, medic primar cardiolog, Spitalul Sanador

Vara este anotimpul concediilor, a sejurului pe litoral și a înotului în mare (mișcarea cea mai potrivită pentru cardiaci ). Plaja este permisă, dar nu la ore de însorire maximă și de preferință protejați de umbrelă. Dacă alegem stațiuni balneoclimaterice trebuie să ne informăm care izvoare nu au conținut mare de sare, permițând consumul lor fără riscul creșterii tensiunii arteriale sau a decompensării insuficienței cardiace.

Traseele montane nu trebuie să includă escaladări în pantă abruptă și nici portul de rucsac greu (pentru cardiaci 5 kg ar trebui sa fie suficiente). Purtați îmbrăcăminte lejeră, de culoare deschisă , din materiale care să absoarbă transpirația (bumbac, in) și protejați-vă cu pălării sau cu șepcuțe.

Nu uita trusa medicală de vacanță!

Nu uita să pui în bagajele de concediu trusa de prim ajutor, care îți va fi foarte utilă dacă apar unele probleme de sănătate. În caz de zgârieturi, este bine să ai apă oxigenată, feșe, iod și comprese. Dacă suferi de diverse alergii, din trusă nu trebuie să-ți lipsească medicamentele antialergice (sirop, în cazul copiilor).

În concedii, putem avea mai des probleme digestive, din cauza schimbării alimentației, așa că e bine să ai la îndemână antidiareice (Imodium), antivomitive (metoclopramid) și cărbune medicinal, util în caz de indigestie, balonări, arsuri la stomac. Analgezicele (Nurofen, Ketonal) îți vor fi de ajutor pentru a calma diverse dureri, cum sunt cele de cap sau de dinți.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro