Alimentele îmbogățite cu fitosteroli, cum ar fi diferite tipuri de margarină și iaurturi anti-colesterol nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare, apreciază Agenția Națională de Siguranță Sanitară și Alimentară (ANSES) din Franța, într-un raport difuzat miercuri și preluat de 7sur7.be.

Foto: (c) GEORGE CALIN/ AGERPRES ARHIVA

Sesizată de asociația consumatorilor UFC-Que Choisir, ANSES s-a concentrat pe afirmațiile producătorilor de alimente îmbogățite cu fitosteroli (diferite tipuri de margarină, produse lactate proaspete și sosuri cu condimente), potrivit cărora produsele lor scad nivelul colesterolului. Agenția arată în raportul său că, 'deși fitosterolii contribuie într-adevăr la reducerea colesterolului din sânge, efectul lor pozitiv în prevenirea bolilor cardiovasculare nu a fost demonstrat'.

Fitosterolii sunt compuși naturali, prezenți în plante, care au proprietatea de a reduce nivelul colesterolului sanguin, scăzând absorbția lui intestinală. Ei contribuie la o scădere cu 10% în medie a nivelului de colesterol total și a celui de colesterol 'rău' (LDL), dar efectul poate fi variabil de la un individ la altul , arată ANSES, care precizează că la aproape o treime din consumatori aceste alimente nu duc la reducerea nivelului de colesterol 'rău'.

Agenția mai subliniază că acest tip de colesterol — LDL — sanguin este doar unul din factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, care sunt 'multifactoriale, implicând un număr mare de factori de risc și factori de protecție' și că scăderea lui 'nu duce neapărat la reducerea riscului de boală'.

Fiindcă nu există deocamdată studii asupra efectelor directe ale fitosterolilor asupra bolilor cardiovasculare, 'nu se poate emite nicio concluzie', potrivit ANSES.

Consumul de alimente îmbogățite cu fitosteroli ar putea chiar mări riscul cardiovascular ca urmare a scăderii concentrației de betacaroten din sânge. UFC-Que Choisir a salutat raportul ANSES, solicitând autorităților naționale și europene să reanalizeze autorizarea comercializării acestor produse.

ANSES recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor să evite aceste produse și cere persoanelor 'preocupate' de nivelul lor de colesterol să se consulte cu un specialist în sănătate.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Codruț Bălu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro