Conducerea Sindicatului Sanitas amenintă că va organiza ample actiuni de protest dacă guvernantii nu vor lua în seamă revendicările legate de nivelul de salarizare si de conditiile de muncă.

Prim-vicepresedintele sindicatului, Marius Sepi, a declarat marti, la finalul unei reuniuni avute în statiunea Covasna cu liderii organizatiilor din regiunea Centru, că Sanitas este preocupat de descentralizarea sistemului sanitar, de Legea sănătătii si de salarizarea personalului din sistem, subliniind în context că una dintre principalele revendicări este ca personalul medical să fie plătit la nivel european.

 “Ne dorim o lege corectă pentru munca prestată (…) Vrem ca un asistent medical să aibă minimum 2.000 de euro pe lună. În străinătate, asistentii medicali sunt bine apreciati si mi se pare normal ca statul român, în trei ani de zile, esalonat, să aducă salariile la nivel european. Dacă nu face asta, atunci să nu mai spună că vrea să oprească exodul (…) Atât timp cât vedem zilnic scandaluri în sănătate, cu sume imense, înseamnă că sunt bani. Dacă vor să păstreze profesionisti în tară trebuie să plătească (…) Ne-am săturat să vedem pacienti care vin cu medicamente de acasă, iarna vin la spital cu radiatoare pentru căldură si pun două pături pe ei, ne-am săturat de salarii mici (…), iar dacă cineva vrea să se joace cu federatia Sanitas, să se joace în continuare. Eu vă pot spune clar că federatia Sanitas va da o ripostă si actualului Guvern dacă nu vrea să înteleagă că s-a cam ajuns la limita răbdării”,a afirmat Marius Sepi.

El a spus că din 2007 si până în prezent, din sistemul sanitar românesc au plecat circa 28.000 de specialisti, iar deficitul de personal este aproape dublu.

Liderul sindical a subliniat că angajatii din sistemul sanitar sunt foarte nemultumiti de salarii, de conditiile de muncă si de statutul lor social, prin urmare, dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă, atunci în toamnă vor iesi în stradă pentru a organiza actiuni de protest.

Conducerea Sanitas a afirmat că este preocupată să-si consolideze pozitia pe plan national si să-si profesionalizeze structurile, iar în acest scop va pregăti în perioada următoare circa 400 de noi lideri sindicali.

Până în luna iunie, conducerea Sanitas va organiza o caravana în toate cele opt regiuni ale tării, în cadrul cărora se va întâlni cu membrii sindicali pentru a discuta despre problemele din sistem, urmând ca pe baza acestora să redacteze un raport care va fi înaintat guvernantilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro