Femeile care suferă de cancer mamar au mai multe şanse de supravieţuire dacă refuză să facă mastectomia, susţine un nou studiu.

 Rezultatele studiului subliniază că femeile cu vârste peste 50 de ani, cărora li se îndepărtează doar nodulul şi care după operaţie urmează tratamentul prin radioterapie, au cu o cincime mai multe şanse de a supravieţui, comparativ cu cele care optează pentru mastectomie.

Multe femei diagnosticate cu cancer mamar aleg mastectomia considerând că astfel au mai multe şanse de supravieţuire. Cu toate acestea, rezultatele unui studiu, realizat pe o perioadă de 10 ani, arată că un tratament mai puţin radical ar fi mai eficient. Procedura standard de înlăturare a nodulului presupune ca după operaţie, femeile să urmeze între cinci şi 6 săptămâni de radioterapie, pentru ca medicii să se asigure că nicio celulă canceroasă nu a supravieţuit.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Duke şi a inclus 112.154 femei diagnosticate cu cancer mamar în perioada 1994-2004. Dintre acestea, 55% au ales operaţia care îndepărta doar nodulii, în timp ce restul au optat pentru mastectomie. Rezultatele au arătat că femeile care au ales să îşi păstreze sânul aveau cu 13% mai multe şanse de supravieţuire comparativ cu cele care au suferit o mastectomie. Mai mult, se pare că în rândul femeilor cu vârste peste 50 de ani, rata de supravieţuire a acelor care nu aleg mastectomia creşte la 19 procente, comparativ cu pacientele supuse mastectomiei.

De asemenea, în studiu s-a constatat că femeile care şi-au păstrat sânul aveau de 5 ori mai puţine şanse de a deceda din orice altă cauză, precum boli de inimă sau alte probleme de sănătate.

Totuşi, trebuie specificat că în studiu au fost implicate doar paciente al căror cancer a fost detectat într-o fază incipientă.

Experţii sunt de părere că în cazul celor diagnosticate din timp, radioterapia este mult mai eficientă în distrugerea celulelor canceroase rămase, decât înlăturarea întregului sân.

„Studiul nostru susţine ideea că intervenţiile mai puţin invazive pot asigura mai multe şanse de supravieţuire în cazul pacienţilor care suferă de cancer aflat în stadiul 1 sau 2”, a declarat autorul studiului, dr. Shelley Hwang.

Sursa: Daily Mail
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro