Norme Coca 2023 - 2024

Părinţii care au copii ce urmează să intre la creşă, grădiniţă sau la clasa pregătitoare nu sunt obligaţi să le facă micuţilor analize. Anunţul este făcut de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Cu toate acestea, mulţi directori de unităţi preferă să ia măsuri de precauţie şi le cer părinţilor să prezinte un set de analize pentru care trebuie să scoată din buzunar cel puţin 50 de lei.

Dosarul medical pentru fiecare copil care va merge la grădiniţă din 15 septembire trebuie să cuprindă dovada de vaccinări, avizul epidemiologic al copiluluji şi adeverinţa de boli cronice pentru ambii părinţi. Toate eliberate de medicul de familie.

Sunt, însă, părinţi care au reclamat faptul că unii directori de grădiniţe cer analize suplimentare.

Valentin Boldea, purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Există directori de unităţi şcolare care solicită la înscrierea copiilor în grădiniţe atât examen coproparazitologic, cât şi exudat faringian, examene pe care DSP nu le-a solicitat ca fiind analize obligatorii".

Analizele suplimentare nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, aşa că părinţii le obţin contra cost.

"A avut nevoie de vaccinurile obişnuite, exudat faringian şi cam atât. Cu plata s-a ocupat soţul" a declarat o mămică.

"Ca să-i dea dovadă de începerea anului şcolar de la medicul de familie i-a cerut dovada de vaccinări, coprocultura şi exudatul faringian. Anul trecut am plătit 30 de lei" a spus un alt părinte.

Valentin Boldea, purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Tocmai că aceste analize vor fi efectuate de părinţi contra cost, ele având caracter profilatic, Direcţia de Sănătate nu a considerat că este nevoie să fie efectuate aceste analize, ele făcându-se doar în baza unei suspiciuni".

Unii directori de grădinţe solicită facultativ aceste anlize, pentru a fi siguri că micuţii sunt sănătoşi.

Liliana Dumitrescu, director creşă copii: "Pe lângă acestea, noi cerem exudatul faringian pentru copii, iar pentru părinţi examene pulmonare pentru că acum doi ani am avut un părinte care a avut TBC şi acum a fost foarte dificil, copii au fost contaminaţi, s-a făcut anchetă epidemiologică".

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a trimis notificări către toate grădiniţele că examenul coproparazitologic şi exudatul faringian nu sunt obligatorii.

Preţuri analize medicale

Examen coproparazitologic - 12 lei
Exudat faringian şi nazal - 25 lei
Coprocultura- -25 lei
Examen pulmonar-50 de lei

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro