Norme Coca 2023 - 2024

La Brasov, acesta este rezultatul unei investitii de 900.000 de lei, al carei scop este suplimentarea veniturilor spitalului si asigurarea unor conditii occidentale de spitalizare pentru mamici si nou-nascuti.

 

Maternitatea Brasov

Maternitatea Brasov

Renumita deja pentru conditiile hoteliere de lux pe care le poate iferi tinerelor mamici, Maternitatea din Brasov are incepand din aceasta saptamana, inca opt noi saloane moderne cu conditii de cazare de trei stele, care au fost date in folosinta odata cu inaugurarea a doua lifturi la fel de moderne, unul destinat persoanelor, celalalt pentru transportul pacientelor aflate pe targi.

Mai mult, in cel mai scurt timp, la mansarda unitatii medicale se va deschide si o cafenea, unde atat personalul medical cat si vizitatorii, tatii care asteapta sa le vina copiii pe lume si chiar pacientele, vor putea petrece cateva clipe de relaxare, intr-un mediu placut.

Paradoxal, investitia, care s-a ridicat la 900.000 de lei, a fost facuta ca urmare a penuriei financiare in care se afla de mai multa vreme unitatea medicala. Medicul Mircea Preda, managerul maternitati, a precizat ca se impunea neaparat o suplimentare a fondurilor care erau insuficiente, si astfel s-a ajuns la decizia infiintarii celor opt saloane cu conditii de cazare superioare si a modernizarii mansardei, in scopul inchirierii spatiului unei firme care va deschide aici o cafenea.

 

conditii-hoteliere-la-maternitatea-brasov-video-0

Banii au venit de la Consiluil Judetean Brasov, iar investitia va fi amortizata din sumele provenite din chiria pe spatiul de la mansarda precum si din taxele percepute de la pacientele care doresc sa fie internate in saloanele de lux, tot de aici urmand sa provina si fondurile suplimentare care sa ajute spitalul sa faca fata cheltuielilor curente.

In cadrul maternitatii existau deja sapte saloane moderne cu 13 paturi, pentru care se percepea plata de la paciente, cererea fiind foarte mare datorita conditiilor superioare fata de celelate saloane si taxelor accesibile. Numarul de paturi era insa prea mic in comparatie cu cererea, asfel ca s-a ajuns la decizia de a se moderniza alte opt saloane si a se creste numarul de paturi de la 13 la 33, in 15 saloane cu conditii hoteliere de trei stele.

Saloanele au doua sau trei paturi si sunt dotate cu televizor, frigider, fierbator de apa, grup sanitar propriu si mobilier modern, iar accesul se face doar pe baza de cartela. Avand in vedere toate acestea, e de inteles de ce pacientele prefera sa fie internate in aceste saloane, chiar daca trebuie sa plateasca. Odata cu inaugurarea celor 8 noi saloane, taxele au scazut, pana acum percepandu-se 120 de lei pe zi pentru unul dintre cele 13 paturi existente la nivelul sectiei. Astfel, pentru o zi de internare, taxa este de 80 de lei, scazand la 50 de lei daca pacienta necesita mai mult de 5 zile de internare si la 30 de lei, in cazul pacientelor cu copii prematuri sau cu alte probleme, care necesita mai mult de 15 zile de internare.

 

Dr. Mircea Preda

Dr. Mircea Preda

Renovarea si dotarea celor 8 saloane a costat 240.000 de lei, carora li se adauga alti 260.000 de lei investiti pentru instalarea celor doua lifturi moderne. Cei mai multi bani au fost insa investiti in renovarea mansardei, care nu mai beneficiase de reabilitare din 1986. Pentru amenajarea spatiului s-au cheltuit 400.000 de lei, acesta urmand a fi atribuit prin licitatie unei societati care va deschide aici o cafenea pentru paciente, apartinatori si personalul spitalului. Totodata, spatiul de 150 de metri patrati va putea fi folosit si pentru organizarea de simpozioane de catre firmele din domeniul medical, chiriile percepute generand astfel venituri suplimentare spitalului, carora li se vor adauga si cele provenite din taxele percepute pentru cele 15 saloane cu conditii superioare de cazare.

Managerul spitalului a mai declarat ca odata cu darea in folosinta a celor 8 saloane noi, s-a rezolvat si problema lipsei de paturi pentru pacientele care solicitau internare in conditii de lux. „Erau multe paciente care doreau internare la saloanele cu plata si nu aveam locuri, iar acum nu mai exista aceasta problema. Pana acum erau 13 paturi in sapte saloane cu plata, iar acum avem 33 de paturi in 15 saloane. Exista o batalie pentru aceste paturi, iar acum nu mai avem aceasta problema, gradul de ocupare fiind de 70 la suta”, a precizat medicul Mircea Preda.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro