Maternitatea Bucur din Capitală funcţionează cu aparatură închiriată, pentru că, de 22 de ani, spitalul nu a mai primit niciun leu de la Ministerul Sănătăţii pentru dotări. Medicii spun că nu sunt nici medicamente, iar una din sălile de naşteri funcţionează cu un ecograf primit cadou de la cunoştinţe ale medicilor.

Maternitatea Bucur din Capitală este un spital unde ajung pacientele cu probleme grave în timpul sarcinii. Ar trebui să aibă cele mai bune dotări, însă în spital nu există nici măcar un ecograf performant. „Ducem lipsă de ecografe performante. O maternitate de gradul trei trebuie să aibă cel puțin un ecograf 3D. Nu avem așa ceva. Ecograful de la sala de nașteri îl am prin sponsorizarea unor prieteni care l-au dat acum șase, șapte ani”, expică medicul Nicolae Pleș.

Nu există aparatură, dar nici medicamente suficiente. „Dimineaţa, la raportul de gardă, vine farmacista și ne spune că mai avem pentru două zile, nu se achiziționează decât peste o săptămână sau două. Cumpărăm noi, cumpără pacienții, chemi un prieten”, subliniază medicul.

Cel mai greu le este medicilor din secţia de neonatologie, unde trebuie să îngrijească bebeluşii născuţi prematur.

„A fost un program în 1991 prin care au fost dotate toate maternitățile din țară si atunci am fost și noi incluși, dar de atunci, din păcate, nu am mai beneficiat de nimic”, explică Niculina Novaseliv, şeful secţiei de neonatologie.

Aşa că medicii au învăţat să se descurge cum pot. „Problema principală este lipsa finanțării, ca în toate spitalele. Lipsuri de la medicamente până la aparatură, blocul operator de care răspund și blocul de nașteri, utilate prin Banca Mondială sau sponsorizări, prin bunăvoința amicilor. Aparatura este veche, avem două aparate de anestezie care sunt închiriate, deci nu sunt ale clinicii, o sală de operație nefuncțională pentru că trebuie să mutăm aparatura dintr-un loc în altul”, spune Nicolae Pleș.

La Maternitatea Bucur din București se nasc 2.500 de copii în fiecare an.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro