Pe piata alimentara de la noi exista ALIMENTUL MDM care este dat drept mancare pentru CAINI SI PISICI in alte tari, insa aici este MANCAT in fiecare zi de catre populatie.

CARNEA DEZOSATA MECANIC - MDM (Mechanically Deboned Meat) este un ALIMENT compus din RESTURILE care au ramas pe carcase, ghiare, oase macinate, grasimi.

CUM AFECTEAZA MDM ORGANISMUL

carne-mdm.jpg

Aceasta CARNE este folosita mult de PROCESATORII MARI pentru preparate de TIP DE MEZELURI. In cantitate prea mare, MDM poate perturba echilibrul dintre calciu si fosfor al organismului, deoarece are in compozitie un exces de fosfor.

Carnea care ramane pe oase poate fi recuperata prin procedee mecanice dupa dezosarea manuala, rezultand un produs de calitate nutritionala si microbiologica inferioara, putand fi usor contaminata cu germeni patogeni.

STOMAC DE GAINA INGHETAT, folosit in prepararea MDM

stomac-gaina-inghetata.jpg

CARNEA DEZOSATA MECANIC (MDM) contine fragmente de os, cartilagii, tendoane, piele si un continut scazut in proteinele valoroase. Aceasta carne este bogata in colagen, proteina cu slaba valoare biologica si in fosfor, dezechilibrand balanta calciu/fosfor si impiedicand fixarea calciului in oase.

IN ALTE TARI MDM ESTE FOLOSIT DOAR IN CONSERVELE PENTRU CAINI SI PISICI

mdm-bucati.jpg

Dupa cum noteaza specialistii, IN ALTE TARI, MDM nu este folosit DOAR la CONSERVELE PENTRU CAINI SI PISICI, deoarece este un subprodus care nu este nici macar proteic, cu efecte nocive asupra sanatatii.

CRENVURSTII CONTIN CEA MAI MARE PROPORTIE DE MDM

crenvursti650.jpg

CRENVURSTII contin in cea mai mare parte MDM, adica tocatura de oase, tendoane, pielite, grasime (tot ce mai ramane din carcasa de pasare dupa ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot imbolnavi grav. Salmonella, raspunzatoare de toxiinfectii alimentare si campilobacter, o bacterie care favorizeaza cancerul de stomac, stau la suprafata carcasei de pasare, pe piele. In momentul in care carcasa este tocata, bacteriile se amesteca in toata masa produsului, care, chiar daca mai este preparat termic, ramane infectat pana la consumul propriu-zis.

In Uniunea Europeana si SUA, MDM-ul este folosit IN CANTITATI FOARTE REDUSE, de regula de ordinul câtorva procente. In plus, este interzisa congelarea si transportarea de la locul de productie spre alte locuri, deoarece este foarte perisabil, riscul pentru sanatatea consumatorilor fiind  mare.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro