Norme Coca 2023 - 2024

Un medic de familie din judeţul Iaşi este anchetat de Poliţie şi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Doctorul le cere pacienţilor o taxă de 10 lei pentru activarea cardului de sănătate. Consideră că este normal ca oamenii să plătească pentru acest serviciu. Medicul are peste 2.000 de pacienţi. Faptul că oamenii nu prea au bani nu contează. Medicul de familie din localitatea ieşeană Heleşteni insistă în continuare ca pacienţii să plătească pentru activarea cardului de sănătate.

Această activare de card este serviciu IT. Eu cu Casa de Asigurări am contract pe servicii medicale. Am făcut medicina şi nu informatica. Toate serviciile care sunt la cerere sau sunt alte servicii decât serviciile medicale. Sunt servicii taxabile”, a declarat Magdalena Ibănescu, medic de familie. Autorităţile din domeniu sunt însă de altă părere. „Nu este nici normal, nici legal. În cazul actelor care sunt plătite per capita intră şi activarea cardului de sănătate care trebuie să fie făcută în mod gratuit”, a declarat prof. univ. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi.

Încasarea de sume de bani pentru activarea cardului este o încălcare a clauzelor contractuale şi suportă consecinţele în cauză”, a declarat Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi. „Pentru că ştiu că articolul 42 din Constituţie şi articolul 212 din Codul Penal interzice munca forţată. Dacă cineva doreşte ca noi să nu taxăm activarea, să nu taxăm deblocarea, să nu taxăm mai ştiu alte cerinţe, atunci să apară articol de lege”, a spus Magdalena Ibănescu.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi au început o anchetă şi spun că medicul de familie din Heleşteni riscă să piardă contractul de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Poliţia s-a autosesizat, de asemenea, şi face verificări.

 

 

Sursa

 

COMENTARII :

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro