Medicii de familie sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie.

”Tragem un semnal de alarmă. Aşa nu se mai poate. Practica profesiei noastre este o cursă cu obstacole. Sistemul medical românesc se bazează în mare parte pe minciună. Este o minciună că pacienţii au acces la tot ceea ce au nevoie. Este o minciună că softurile informatice merg foarte bine. Este o minciună că pacienţii au în spital tot ceea ce le este necesar. Este o minciună că medicii şi asistentele sunt încurajaţi şi stimulaţi în practica lor profesională. Este o minciună că se încearcă reducerea birocraţiei. Din păcate, toate aceste deficienţe cresc exponenţial, iar activitatea noastră este din ce în ce mai îngreunată”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), într-o conferinţă de presă, informează news.ro.

Ea spune că medicii cer retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi. 

”Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, a spus Tănăsescu.

Şefa SNMF a mai criticat ”discriminarea” care s-ar face între medicii de familie şi cei din ambulatoriu, întrucât cei din urmă au beneficiat de o creştere a salariilor 25 la sută, deşi cei dintâi ar fi majoritatea.

"Pe lângă bugetul mic alocat medicinei primare, pe noi ne afectează şi legislaţia codului fiscal care ne impoune o taxare suplimentară, fiind PFA. Am vrea să vedem că se reduc sarcinile administrative, dar deocamdată nu am văzut nimic în acest sens. În România se acordă pentru asistenţa medicală primară 6,5 la sută din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Noi reprezentăm o treime din medicii ţării şi avem în cabinete  20 la sută din asistentele din sistem”, a mai spus Tănăsescu. 

Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a spus că medicii de familie sunt consideraţi privaţi, şi primesc pentru o consultaţie 10 lei. Un medic primar primeşte 12,6 lei pentru o consultaţie.

De trei ani stăm pe aceeaşi sumă, în condiţiile în care utilităţile au crescut, iar salariul mediu pe economie a crescut de trei ori. Lunar sunt între 10 şi 15 servicii  nevalidate la medicii de familie. Gândiţi-vă la câţi medici de familie sunt şi care sunt economiile în sistem. Acestea nu sunt economii, ci furt pe faţă", a mai spus Mihăilă. 

În acest context, medicii de familie susţin acţiunile de protest din sistem şi atenţionează că, dacă nu se va renunţa la contractul cadru în forma actuală şi nu va creşte valoarea bugetului pentru asistenţa medicală primară, vor refuza semnarea contractului. 

”Vineri şi sâmbătă vom avea adunare generală şi apoi vom decide ce se va întâmpla de acum încolo, atâta timp cât suntem în faţa unui contract cadru asupra căruia nu avem drept de negociere. Probabil că nu vom semna noul contract cadru valabil din 1 aprilie. Trebuie să apară şi normele, dar atâta timp cât contractul expiră la 31 martie nu vom lucra în contract cu casa la cabinete. Adică nu vom putea prescrie reţete şi nu vom elibera bilete de trimitere", a mai spus Tănăsescu.  

 joi, 24 martie, la nivel local, va fi prezentata conducerii CJAS,  si  la CASMB, o petitie cu solicitarile medicilor de familie. Acest lucru se va intampla la ora 11 in fiecare judet. Acolo unde organizatiile locale pot, vor organiza atat pichetarea caselor judetene cat si conferinte/declaratii de presa, in jurul orelor 11,15 ocazie cu care vor fi evocate nemultumirile si solicitarile medicilor de familie.

 

– tot joi, 24 martie, la nivel national, in intervalul 10-12 am pregatit organizarea unui miting in Piata Revolutiei, la monumentul Renasterii, la care ni se vor alatura colegi din tara, din toate judetele limitrofe, care vin cu autocare, microbuze, masini personale, chiar si din Salaj vine un microbuz! 

La ora 11 ni se vor alatura si colegii nostri MF din CN al CMR,pentru o jumatate de ora. Pentru acest miting sunt depuse cererile la PMB si jandarmerie,  suntem in asteptarea aprobarilor necesare. In cazul in care nu le vom primi ne vom aduna la acel monument si vom marsalui, in tacere, in jurul MS. 

Solicitam:

– cresterea alocarii procentului alocat din FNUASS la 12% pentru AMP.

– retragerea de la publicare a Contractului cadru 2016-2017, prorogarea lui in forma actuala si prelungirea  actualului contract pana la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele parti.

– recunoasterea dreptului de negociere a organizatiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislatia care le reglementeaza activitatea.

Foto : formaremedicala.ro

 SURSA

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro