Norme Coca 2023 - 2024

CVladislav Afteni (35 ani), chirurg specializat în ortopedie-traumatologie la Spitalul de Urgenţă Bârlad, a decis să rupă tăcerea după trei ani de practicare a profesiei, nemulţumit de lipsurile din spital.

. Lipsa  dotărilor elementare din blocul operator, a medicamentelor şi a respectului faţă de colectivul medical din partea conducerii şi faţă de pacienţi sunt arătate cu degetul de către unul din puţinii medici tineri care au acceptat să profeseze la Spitalul de Urgenţă Bârlad. Vladislav Afteni (35 ani), medic specialist în chirgie ortopedică şi traumatologie, este revoltat că este nevoit să-şi rişte profesia şi sănătatea pacienţilor din cauza lipsurilor elementare. “Nu mai vreau ca în fiecare dimineaţă să ma justific in fata pacienţilor, să le explic că trebuie să-şi cumpere plăci, tije, şuruburi, adeseori şi medicamente pe motiv că spitalul e subfinanţat. Altfel nu-i pot opera şi trata corect.

Unii bolnavi au venituri atât de mici încât preferă să rămână invalizi pe viaţă, neavând bani pentru dispozitive medicale care pot costa peste 1.500 de lei”, a spus, pentru “Adevărul”, doctorul Afteni.

Revolta chirurgului a atins pragul culminant după ce mai bine de patru luni a fost nevoit să trieze, alături de ceilalţi doi ortopezi din Bârlad, pacienţii care trebuie să intre în operaţie şi cei care pot fi amânaţi cu riscuri destul de mari. Din sala de operaţii lipsea  un motor (n.r. un fel de bormaşină folosită în operaţii ortopedice), cel vechi fiind stricat. “Un motor costă 4.000 de euro şi e vital pentru un spital şi o sectie de ortopedie. Dar nimănui nu-i pasă sau mimeaza competenţa şi se acoperă cu tot felul de explicaţii sau note interne. Nu cred că în patru luni nu au gasit bani. Am luat unul în custodie şi făceam operaţii cu rândul şi pauze de două ore între intervenţii pentru a fi sterilizat”.

“Afacerea unor incompeteţi”

Chirurgul a mai spus că la toate notele interne adresate conducerii spitalului a primit acelaşi răspuns, “Nu se poate”, fără alte explicaţii. În cabinetul din ambulatoriul integrat, în acelaşi interval orar, fac consultaţii alături de chirurgii generalişti, fără a fi respectată intimitatea bolnavului şi reguli elementare de igienă: “Nu poţi face intervenţii doar cu aţă  şi sârmă. Nu primim niciun sprijin, nu pentru mine sau colegii mei, ci pentru pacient şi actul medical în sine. Suntem in secolul XXI, nu în anii ‘50. Ni s-a sugerat să trimitem bolnavii acasă, altfel înregistrăm pierderi. Sunt revoltat că totul e privit ca o afacere de unii incompetenţi care se află la  conducerea spitalului, nu interesează să tratăm bolnavii”, a completat tânărul chirurg.

Doctorul Afteni spune că acolo unde există interes se fac cheltuieli fără cap: “Operăm în continuare folosind câmpuri şi halate din pânză, nu de unică folosinţă deşi ar fi mai economic. După operaţii sunt îmbibate de seruri si secreţii crescând riscul de infecţii. Din 7 kg de câmp uscat, dăm la spălat câmpuri ude care au peste 14 kg. Sunt costuri uriaşe care nu se doreşte a fi eliminate. Facem economie la pacienţi”.

 

Angela Chirilă (foto dreapta), managerul spitalului bârlădean, a spus, pentru “Adevărul”:  “Nu ştiam că nu au motor la Ortopedie.

Nu ştiam că sunt nemulţumiri”. Motorul solicitat de medici a fost achiziţionat imediat după interviul acordat jurnalistului Adevărul şi pe 3 februarie, după mai bine de patru luni de respingere a referatelor întocmite de medici, a fost adus în sala de operaţii.

Reacţia doctorului Vladislav Afteni vine după patru luni de la izbucnirea primei greve spontane a medicilor de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad. În octombrie 2014, aproape 100 de medici şi asistenţi medicali au ieşit în faţa unităţii ca semn de nemulţumire faţă stare critică în care se afla unitatea. Medicii şi-au exprimat public revolta faţă de calitatea şi preţul exorbitant al serviciilor externalizate (hrană, spălătorie, imagistică medicală - CT), toate date pe mâna firmelor unui influent om de afaceri bârlădean (Dan Dobrovolschi). Totodată, medicii au protestat pentru susţinerea lui Ştefan Constantinciu, managerul obligat de către primarul Constantin Constantinescu să demisioneze pentru a fi pus în funcţie actualul manager, Angela Chirilă. „Sunt angajat al Spitalului Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad de trei ani. Am crezut că este locul unde pot sa-mi fac meseria mai bine decât în altă parte. Am crezut în şcoala de medicină românească şi am crezut că după anii de studiu îmi vor fi fost recunoscute nişte drepturi. Am crezut că parafa de medic reprezintă o onoare şi o datorie, nu o umilinţă continuă. Se pare ca am gresit. Nu mai rezist şi nu mai vreau să tac. Nu cred că trebuie să mai tac! E prea dureros ce se întâmplă. Colegii mei preferă să-şi vadă de treabă. S-au plictisit să aibă reacţii, să aibă aşteptări. Nu vreau să-i văd cum acceptă tot ce se întâmplă fără să se revolte deşi ştiu că nu sunt de acord. Nu am ce să mai pierd, vreau o schimbare. Aşa nu se mai poate. Nu vreau să ajung indiferent şi plictisit. Vreau să-mi pese de pacienţii mei“, mai spune doctorul.


Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro